''tarih ve Roman Arasında Bir Sultan Fatih'' Konulu Söyleşi

Büyükşehir Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, ''Tarih ile Roman Arasında Bir Sultan; Fatih'' konulu söyleşi düzenledi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, etkinlik kapsamında Gaziantepli araştırmacı yazar Ahmet Ümit ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu yönetim kurulu üyesi ve Bilkent Tarih Bölümü Başkanı Mehmet Kalpaklı bir araya geldi.

Söyleyişi öncesi Ahmet Ümit'in yazdığı ''Patasana'' adlı kitaptan uyarlanan ve Serap Antepli ile Gülnur Korkmaztorun'un oyunlaştırdığı Merkez Anadolu Lisesi, Akşemsettin Anadolu Lisesi ve Fatih Kız Meslek Lisesi'nden 15 öğrencinin sahnelediği ''Patasana Dramı Atölyesi Performansı'' sergilendi.

''Sultan'ı Öldürmek'' romanı hakkında bilgi veren Ümit, hoşça vakit geçirmek isteyenlere kendi romanlarını okuması tavsiyesinde bulundu.

Ümit, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla benim yazdığım 'Sultanı Öldürmek' adlı roman aslında Fatih Sultan Mehmet ve romanda yarattığım Müştak Serazi karakterinden yola çıkarak sizlere ayna tutmak ve kendi ruhunuzla yüzleşmenizi sağlamaktır. O nedenle Fatih Sultan Mehmet'i öğrenmek istiyorsanız bunu benim romanımda öğrenemezsiniz.''

Kalpaklı da Ümit'in yazdığı Fatih Sultan Mehmet'in yer aldığı romanı dikkate alarak belgesel hazırladığını aktardı.

Belgesel çekiminin TRT tarafından devam ettiğini dile getiren Kalpaklı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Gerçeklikle kurgu arasında bir sultan var. Bir padişahı gerçek yaşamıyla bir romancının kurgusu arasında düşünebiliriz. Temel olarak tarih dediğimiz şey, sizin, bizim, hepimizin bir gün öncesinde bir saat öncesinde ya da iki dakika öncesi kadar öğrenci arkadaşlarımızın sahnelenen performansı tarih oldu artık, yani geçmiştir. Bu performansı izleyen herkes bu performansla ilgili farklı görüşleri var.''

Etkinliğin sonunda Ümit, ''Sultanı öldürmek'' kitabını imzaladı.

Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleyişe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Ece Yiğit, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA