Konaklama Sektörü Masaya Yatırıldı

Çanakkale’de konaklama sektörünün meseleleri tartışıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “Konaklama Sektöründe Çalışma Şartlarının İyileştirilmesine ve Sosyal Tarafların Bilinçlendirilmesine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Akol Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı Ali Akol, bakanlık müfettişleri, turizm sektöründen girişimci ve yöneticiler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İş Teftiş Kurulu Bursa Şube Başkanı Yaşar Ata, konaklama sektöründe iş denetimini konu alan konuşmasında, sektörde 2012 Şubat ayından itibaren Bursa, Balıkesir, Çanakkale illerinde işyerlerin denetimlerin başladığını belirtti.

ÇATOD Başkanı Ali Akol ise, sektörün sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, “Turizm ne zaman homojen bir dağılım gösterir ve yaz kış tüm otellerimiz, eş doluluk ve tüm departmanların kullanımı ile hayat bulursa ancak o zaman, hem çalışan hak ederek ücretini alır, hem de otel sahibi ya da işletmecisi kazandığını paylaştığının bilincine varabilir” dedi.

ÇTSO adına konuşan ÇTSO Başkan Yardımcısı Karakaş, “Bu kentin üniversitesinden mezun olan gençlerimizin bu kentin işletmelerinde iş ve gelecek sahibi olması en büyük arzumuzdur. Bunu sağlamak için kentimiz turizm hareketinin belli günler ve kısa bir sezona bağlanmış prangalarının çözülmesi, gerek konaklama, gerek günü birlik turizm hareketlerinin ve sektörde çeşitliliğin artmasını sağlama zorunluluğumuz var. Bunlar nedir derseniz, sağlık, termal, kültür, kongre, yat, kruvaziyer gibi farklı ve birbirini geliştiren destinasyon kanallarını açmamız, gereken altyapıyı ve üstyapıyı oluşturarak Çanakkale turizmini nitelik ve nicelik olarak geliştirmemiz gerekiyor. Çanakkale turizmine, yat turizmini, kruvaziyer turizmini, kongre turizmini katarak hem kentimize gelen turist sayısını, hem de kente sunacağı katkıyı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunları yaparken kentimizde alışveriş ve cazibe noktaları oluşturmak için çarşı projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Çanakkale’de 12 ay turizme ihtiyacımız var. Bunu sağlamak için de turizm hareketlerinde çeşitliliği sağlamamız ve en çok da kruvaziyer turizmini zaman kaybetmeden Çanakkale’ye kazandırmamız gerektiği düşüncesindeyim. Bunu sağlamak, beklemek yerine her kurumun üzerine düşen projeyi zaman kaybetmeksizin yapmasıyla mümkün olacaktır” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, toplantının adının sosyal tarafların bilinçlendirilmesi olduğuna göre, toplantıda çalışanlardan da bir temsilci olması gerektiğini belirtti.

Gökhan, Çanakkale’nin en önemli sıkıntısının teşviklerden yeteri kadar yararlanamaması olduğunu belirterek, “Çanakkale gelişmeye çalışan bir kent. Onun için teşviklerden daha fazla pay alması gerekir. Potansiyelimiz yeteri kadar gelişmediği için teşvike ihtiyacımız var. Turizm sektörünün de gelişmesi için teşvike ihtiyaç var” diye konuştu.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Bakanlar Kurulu'nun yatırımlarda devlet yardımı ile ilgili kararının Resmi Gazete'de yayınlandığını ve Çanakkale 2. bölgede yer aldığını belirterek, "Ancak Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimiz ise 6. Bölgede yer aldı. Oteller ve turizmle ilgili yeni teşvikler getirildi.

Yatırım teşvikleri oldukça önemli" diye konuştu

Turizm sektörünün Çanakkale'nin en büyük en önemli gelir ve istihdam kapısı olduğunu ifade eden Vali Tuna, "Dünya turizm piyasalarına uygun fiyatlarla rekabet edebilmek ve kalifiye işgücünü elinde tutabilmek, yine turizme bağlı olarak çalışan ulaşım, taşımacılık, restoran ve tedarik piyasalarına da dengeli destekler vermek ve hassas ayar yapmak gerekiyor" dedi

Konuşmasında değişik ülkelerdeki ortalama çalışma saatlerinden söz eden Vali Tuna, "Mesela krizden ağır yara alan İspanya’da bir işçinin yıllık ortalama çalışma süresi 1663 saat. Almanya’da ise 1419 saat. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Kore’de ise bu rakam 2193 saat. Ülkemizde ise bir işçinin yıllık çalışma süresi 1877 saat. Bu rakamlar bizlere sanıyorum çok önemli ip uçları veriyor. Çok önemli dersler veriyor" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, yapılan teftişlerle ilgili raporlar değerlendirildi. Müfettişler, belirledikleri sorunlarla ilgili olarak sektör temsilcilerine bilgiler verdi .
Kaynak: İHA