Kırşehir'de Kazakistan Rüzgarı Esecek

Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin 20.yıldönümü vesilesiyle Ahi Evran Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu'nca düzenlenen etkinliklere Kazakistan Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’in katılacağı bildirildi.

Kırşehir'de Kazakistan Rüzgarı Esecek
Kırşehir'de çeşitli temas ve incelemelerde bulunacak olan Büyükelçi Tüymebayev. 18 Haziran 2012 Pazartesi günü Ahi Evran Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğunun davetlisi olarak Kırşehir’e geliyor.

Program kapsamında Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi salonunda konuyla ilgili bir fotoğraf sergisi açılacak ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla Türkiye Kazakistan ilişkilerinin değerlendirileceği bir panel düzenlenecek. Panelin oturum başkanlığını Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Darhan Hıdırali yapacak. Türk Dünyası Topluluğunca belirlenen !2012 yılı Türk Dünyası Başarı Ödülleri' kapsamında Büyükelçi Tüymebayev’e 'Yılın En Başarılı Diplomatı' ödülü takdim edilecek.

Ziyaret çerçevesinde iki ülke ilişkilerinin 20. yıldönümü anısına Kırşehir Belediyesi'nce il merkezindeki bir caddeye 'Nursultan Nazarbayev Caddesi' ve Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde oluşturulan amfiye 'Kazakistan Amfisi' adı verilecek. Törende Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı da hazır bulunacak.

Ayrıca Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda Kırşehirli işadamları ile bir araya gelecek olan Tüymebayev, karşılıklı yatırım imkanları hakkında görüş alışverişinde bulunacak

Programı düzenleyen Ahi Evran Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu Akademik Danışmanı ve İ.İ.B.F Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kürşad Zorlu yaptığı açıklamada bu ziyaretin hem ekonomik hem de kültürel acıdan oldukça anlamlı olduğunu ifade etti.

Zorlu şunları kaydetti: “Kazakistan'ın Türkistan şehrinde Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesi vardır. Orada Anadolu’ya yayılan alperenlerin gittikleri şehirler oklarla gösterilir. Bunlardan birisi de Kırşehir'dir. Ahi Evran, Yesevi yolunun ve kültürünün bir taşıyıcısıdır. Dolayısıyla Kırşehir ile Türkistan arasında büyük bir manevi bağ bulunmaktadır. Biz bu organizasyonu gerçekleştirirken bu bağın yeterince anlaşılmadığından yola çıkarak bir köprü kurmak, bir başlangıç yapmak istedik. Bununla birlikte Kırşehir'in yatırımcıya ihtiyacı var. Kazakistan'da ise güçlü sermayesi olan ve böylesi yerler arayan yatırımcılar var.” dedi.

Zorlu “Ayrıca Kırşehir’deki bazı üreticilerinin Kazakistan üzerinden ürettikleri ürünleri 200 milyonluk bir pazara satabilmesi mümkün. Biz şimdi birinci elden ülkenin en önemli görevlerinde bulunmuş Büyükelçi Tüymebayev aracılığı ile bu süreci başlatıyoruz. Bu konuda özellikle Üniversite Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam'a, Kırşehir Belediye Başkanı Yasar Bahçeci'ye ve KTSO Başkanı Müfit Göçen’e teşekkür ediyorum. Kırşehir’de Türk Dünyasının Liderliğine yükselmiş bir devlet başkanının adının yaşatılması, Kırşehir’in Türk dünyasına açılması için vesile olacaktır. Bununla birlikte Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’e teşekkür ediyorum. Yerinde durmuyor. Türkiye’yi adeta karış karış geziyor. Kazakistan’ı, Türk Dünyasını ve dostluğumuzu pekiştiriyor.” şeklinde konuştu.

Ziyarete AKP Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan'ın yanı sıra işadamlarının da katılması bekleniyor .
Kaynak: İHA