Tokat’tan Rusya'ya Kiraz İhracaatı

Kemalpaşa Belde Belediye Başkanı Erdal Kiran, 5-6 yıldır yurt dışına yaptıkları kiraz ihracatının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Tokat’tan Rusya'ya Kiraz İhracaatı
Tokat merkeze bağlı Kemalpaşa beldesi yurtiçi ve yurtdışında kirazı ile marka değerini koruyor. Beldenin yüzde 90’ı geçimini meyvecilikten sağlarken, hasat döneminde beldede yaklaşık bin kişi çalışıyor. Yurt dışına şuan 300-400 ton civarında kiraz ihraç edildiğini ifade eden Başkan Kiran, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 5 bin tonu bulmasını beklediklerini söyledi.

5-6 yıldır yurt dışına yaptıkları kiraz ihracatını çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Başkan Kiran, hava şartlarına bağlı olarak geçen yıla oranla bu sene kirazda rekoltede düşüş yaşandığını kaydetti.

Nisan ayındaki aşırı sıcaklardan dolayı özellikle “ziraat 900” cinsi kiraz meyvesinde verimde düşüş olduğunu ifade eden Başkan Kiran, "Şu andaki verim yüzde 10’ları bulmuyor. Dolayısı ile bu sene net bir rakam vermemiz mümkün değil. Şuan 300-400 ton kiraz ihracatı yapılıyor. Önümüzdeki 5 yıl içersinde bu rakamın 5 bin tonu mutlaka bulacaktır” dedi.

Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Gürcistan, Almanya gibi ülkelere kiraz ihraç edildiğini belirten Başkan Kiran, ihracatta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. En büyük sorunlarının ihracatlık kirazlarda şoklama ünitesi olmadığını ifade ederek, “Şoklama ünitesinin Tokat’a kazandırılmasını istiyoruz. En büyük sorun bu. Ulaşımla ilgilide bazı sıkıntılarımız var. Hava ve demir yolu ile kiraz gönderemiyoruz. Pazarlamada bu tür sıkıntılarla karşılaşıyoruz. İç piyasaya giden kiraz fiyatları beklentilerimizin altında. Geçen yıl 2,5 TL iken bu yıl 1.5 - 2 TL arasında. İhracatta fiyatlar yeni açıklanıyor. 4.5-5 TL olacaktır. Fiyatların düşük olmasında hava şartlarını da etkisi var. Aşırı yağışlar bazı kiraz çeşitlerini etkiledik” diye konuştu.

Kaynak: İHA