Ambalaj Atıklarının Ayrıştırılmasıyla 2 Milyon Lira Tasarruf Sağlandı

Trabzon’da geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının ayrıştırılmasıyla bir yılda 2 milyon lirayı aşkın tasarruf sağlandığı bildirildi.

Ambalaj Atıklarının Ayrıştırılmasıyla 2 Milyon Lira Tasarruf Sağlandı
Trabzon Belediyesi, sorumluluk sahasında bulunan yerlerden günde ortalama 83 bin ton çöp topluyor. Toplanan atıkların içerisinde 14 bin 400 ton kağıt, 6 bin ton plastik, bin 200 ton metal ve diğer ambalaj atıkları yer alıyor. Geri dönüştürülebilir ambalaj atıkların ayrıştırılarak toplanması için de mahallelere 600 adet geri dönüşüm konteyneri yerleştirildi. Ayrıca sokak toplayıcılarının büyük bir kısmı da işin içerisine katılarak tesislerde istihdam edildi. Günde ortalama 21 ton ambalaj atığı geri kazanılırken, bir yılda da yaklaşık 2 milyon 160 bin lira tasarruf sağlandı. Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, lisanslı firmalarla ortaklaşa yürüttükleri geri dönüştürülebilir ambalaj atıkların ayrıştırılarak toplanması çalışmasıyla Trabzon’da oluşan çöpün yüzde 9’unun ambalaj atığı olarak geri kazanıldığını belirtti.

Belediye mücavir alanında günde ortalama 83 bin ton çöp oluştuğu bilgisini veren Gümrükçüoğlu, “Toplanan atıkların içerisinde 14 bin 400 ton kağıt, 6 bin ton plastik, bin 200 ton metal ve diğer ambalaj atıkları yer alıyor. Başlatılan uygulama ile 81 bin 600 adet ağacın kesilmesi önlenirken, mücavir alan içerisinde oluşan ambalaj atıklarının yüzde 50’si toplanıyor. Bu uygulama ile 33 bin ton petrol, bin 200 ton metal ham maddesinin tasarruf edilmesi sağlandı. Toplanan çöp azaltılarak yaklaşık 2 milyon 160 bin lira tasarruf yapıldı.” dedi.

Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir şehir bırakmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Gümrükçüoğlu, “Çöpün kaynağından ayrıştırılarak toplanması çok önemli. Dünya genelinde yaptığımız araştırmalarda gelişmiş ülkelerin çöpü kaynağından ayrıştırarak topladıklarını tespit ettik. Bu şekilde doğanın korunmasına ve ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlanıyor.” ifadelerini kullandı .