Ergün: Otomobildeki Düşüş Vergiden Kaynaklı İse Durumu Gözden Geçiririz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, otomobil satışlarında yaşanan düşüşün, sırf ÖTV ve vergi artışlarından olması durumunda tekrar gözden geçirileceğini söyledi.Bakan Ergün, “İzleme süreci devam ediyor, görürsek tabiî ki bu durumu gözden geçireceğimizi söyledik.” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bakanlıklar ve TÜBİTAK arasında 'Yüksek Öğretim Kurumları Araştırma Merkezleri’nin İzlenmesi ve Yeterlilik Değerlendirmesi Hakkında İşbirliği Protokolü'nün imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ergün’e otomotiv satışlarında yaşanan düşüşe geçen yıl yapılan ÖTV zammının etsinin olup olmadığı yönünde soru yöneltildi. Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak zaman zaman bazı yeniliklerin ortaya çıktığını dile getiren Ergün, özellikle 2008’deki başlayan global ekonomik krizin etkilerinin Türkiye’ye yansımalarını azaltmak için her iki politikada da (para ve mali politikalarda) değişikliklerin olduğunu ifade etti.

İç pazarda bir daralmanın söz konusu olmadığını kaydeden Ergün, “Birçok sektörde önemli indirimler yapıldı. Yeni argümanlar devreye sokuldu. Onun için esneklik içersinde para ve mali politikalarda bir esneklik içerisinde hareket edebiliyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl kredi hacmindeki aşırı artışın önüne geçmek için, bazı tedbirlerin olduğunu kaydeden Nihat Ergün, cari açığın azaltılması ile ilgili tedbirlerin olduğunu kaydetti.

Bu tedbirlerin sonuçlarını gördükleri aktararak, otomobil konusunda, 2011’de neredeyse ithalatçı konuma düştüğümüzü söyledi.

İthalatın 2 milyar dolara yakın olduğunu kaydeden Ergün şöyle konuştu: ”Otomobil ile ilgili alana baktığımızda Türkiye’de üretilen otomobillerin talebin yarısını karşıladığını görüyoruz. Demek ki içeride de üretimin mahiyetini değiştirmek lazım. Ama yeni modellerle markalarla takviye edilmesi lazım. Hatta buna yerli markaların takviye edilmesi lazım. Vergi açısından 1600 cc’nin üzerindeki araçlarda gündeme gelmişti. Bir de hafif ticari araçlarda gündeme gelmişti. Hafif ticari araçlarda bir miktar gündeme gelmişti. Sırf bu vergi artışlarından dolayı, üretimde ve iç pazardaki satışlarda bir gerileme söz konusu olduğunu görürsek tabiî ki bu durumu gözden geçireceğimizi söyledik. İzleme süreci devam ediyor. Ancak üretilen araçların büyük bölümü ihraç ediliyor. Otomotiv sektöründeki daralmanın boyutu nedir? Buna bakmak lazım. Bu daralma global daralma mıdır? Yoksa vergi artışlarından mı gelmektedir. Buna bakmamız lazım. Bu analizler çerçevesinde değerlendirme yapmak gerekiyor.” Bakan Cevdet Yılmaz’ a da Silvan barajının açılması sırasında yaptıkları seyahat esnasında, bölücü terör örgütü PKK tarafından köprü altına yerleştirilen bomba düzeneği ile ilgili soru yöneltildi. Silvan Barajı önemli bir baraj olduğunu altını çizen Cevdet Yılmaz, projenin kalkınmayı geliştirecek bir hamle olduğunu altını çizdi. Bu yatırımın sadece o bölgeye yapılan yatırım değil, Türkiye'ye yapılan yatırım olduğunu dile getiren Yılmaz, “Biz de bölgede temel atma bölgesine gittik.Bir bomba düzeneği tespit edilmiş. Bu tür eylemler, aslında vatandaşın sosyo-ekonomik gelişmesine yapılan eylemlerdir. Vatandaşın hizmet almasına kast eden eylemlerdir. Bunu da halkımızın çok iyi takdir edeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.