Prof. Aydın: Necip Fazıl, Milletimizin En Önemli Sembol Şahsiyetlerindendir

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, milletlerin, büyük şahsiyetlerin sembol hüviyetleriyle başka milletlerden ayrıldığını belirterek, "Necip Fazıl Kısakürek, milletimizin en önemli sembol şahsiyetlerindendir.

Prof. Aydın: Necip Fazıl, Milletimizin En Önemli Sembol Şahsiyetlerindendir
Çağdaş Türk edebiyatının en dikkate değer şahsiyetlerinden birisi şüphesiz Necip Fazıl'dır." dedi.

Kastamonu Üniversitesi tarafından 'Necip Fazıl ve Çile’den Sakarya’ya' konulu panel düzenlendi.

Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 29. yıl dönümü Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan’ın yönettiği panele konuşmacı olarak Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Erzurum eski Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Araştırmacı Yazar Dr. Necmettin Turinay katıldı.

Panel öncesinde, Kısakürek'in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, düzenledikleri bu programların amacının, fikir ve düşünceleriyle Cumhuriyet tarihinde iz bırakmış olan sanat ve düşünce insanlarını anlamak ve onların, düşünce hayatına katkılarını genç kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.

Seyit Aydın, "Necip Fazıl, edebiyatın her türünde olduğu kadar, hitabetteki etkileyici ustalığı ile de büyük kitleleri şuurlandırmayı bilmiş, hamaset ve siyaset söylemleri dışında, kendine özgü üslubuyla davasını anlatmıştır. Yabancı kültür modasının gençliği ve sanat çevrelerini etkilediği bir dönemde verdiği konferanslarla Anadolu'da yepyeni bir gençliğin yetişmesine öncülük etmiştir. Şiir, hikâye, tiyatro, senaryo romanı, roman, hatırat, hitabet ve monografi türünde eserler vermiştir. 1928'de ikinci şiir kitabı olarak yayımladığı 'Kaldırımlar'la genç yaşında kendinden söz ettirmiştir. Yazıldığı günden beri büyük ilgi gören 'Bir Adam Yaratmak' adlı tiyatro eseri sahnelerimizde hâlâ sergilenmektedir.” dedi.

“İNSANLARI YÖNETEN VE YÖNLENDİREN FİKİRLERDİR”Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan da Necip Fazıl Kısakürek gibi değerli şahsiyetlerin düşünce tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Fidan, "Düşünce tarihinde şu veya bu şekilde katkı sağlamış olan herkes bizim için önemlidir. Çünkü insanları yönlendiren ve yöneten fikirlerdir. İnsan, fikirlerle yaşar ve hayatını kazandığı fikirlere göre şekillendirir. Farkında olalım olmayalım, bu düşünce insanlarının fikirleri bizim hayatımıza yön veriyor, bizim düşünce hayatımızda iz bırakıyor." diye konuştu.

Fidan, Necip Fazıl'ın aristokrat bir ailenin çocuğu olarak başladığı hayata, çocukluk yıllarının ilerleyen döneminde zorluklar yaşamaya başladığını, son 30 yıllık dönemde ise inancı için mensup olduğu medeniyeti tekrar ihya için, kendi kültür ve inancını gençliğe aktarma konusunda yoğun bir mücadele verdiğini belirtti.

"TÜRK ŞİİRİNE YÖN VEREN ŞAİR"Türk şiirine yöne veren iki kanalın Necip Fazıl ve Nazım Hikmet olduğunun ifade edildiği panelde, erken yaşlarda şiire başlayan Necip Fazıl'ın 'Kaldırımlar' kitabıyla şöhrete kavuştuğu, 1930'lu yıllardan sonra şiirlerinin seyrekleştiği kaydedildi. Necip Fazıl Kısakürek’in fildişi kulelerde değil, Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar giderek fikirlerini dile getirmiş bir şahsiyet olduğu vurgulanarak, görüşleriyle her kesimi etkilediği ifade edildi.