Halfeti'de Yaşayan 40 Genç Almanya'daki Yakınları ve Eşlerine Kavuşmak İçin Dil Kursuna Gidiyor

Mustafa Sonar - Halfeti'de yaşayan 40 genç, Almanya'daki yakınları ve eşlerine kavuşmak için dil kursuna gidiyor.

Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan ilçede iş olanağı bulamayan çok sayıda aile, bu nedenle başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç etti.

Burada iş imkanına kavuşan ve yaz aylarında tatil amacıyla memleketlerine dönen vatandaşların bir kısmı, yakınlarıyla evlenmeyi tercih ediyor. Ancak Almanya'nın birkaç yıldan bu yana uyguladığı ''Göç Yasası'' kapsamında bu ülkeye yerleşmek isteyenlere temel Almanca öğrenme şartı getirilmesi Halfetili gençleri dil öğrenmeye teşvik etti.

İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce başlatılan Almanca kursuna katılan, aralarında genç kızların da bulunduğu 40 kişi, yakınları, eşleri veya nişanlılarına kavuşabilmenin hayaliyle haftada 5 gün kurslara katılarak dil öğrenme konusunda çaba harcıyor.

-''Göç Yasası'nda dil şartı''

Halfeti Halk Eğitimi Merkezi Müdür Vekili Şenol Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle ilçeye bağlı köylerde hemen hemen her evden en az bir vatandaşın yurt dışında çalıştığını belirtti.

Genellikle Almanya'yı tercih eden gurbetçilerin bir süre sonra evlenecekleri kişi veya ailelerini de Almanya'ya götürmek istediğini ifade eden Esen, ''Göç Yasası'' nedeniyle dil sorunu yaşayanların vatandaşlıklarının kabul edilmediğini belirtti.

Bu tür sorunları ortadan kaldırmak ve vatandaşların talebini yerine getirmek amacıyla Almanca kursu açtıklarını anlatan Esen, şunları kaydetti:

''Vize için başvuran vatandaşlarımız Alman Büyükelçiliği'nce açılan dil sınavına tabi tutuluyor. Gençlerimizin sınavda başarılı olabilmesi için 3 aylık temel Almanca kursu açtık. Haftada 5 gün düzenlenen kursa çoğunluğu genç kız olmak üzere 40 kişi katılıyor. Amacımız kursiyerlerin tamamının sınavı kazanmasına yardımcı olmak.''

-Eşleri Almanya'da

Kursiyerlerden İbrahim Halil Gören de eşinin ve ailesinin bir kısmının Almanya'da yaşadığını, o nedenle kendisinin de bu ülkeye gitmek zorunda olduğunu söyledi.

Geçen aydan bu yana Almanca kursuna devam ettiğini ifade eden Gören, kursta az da olsa kendini geliştirdiğini, kısa süre sonra sınavda başarılı olabilecek seviyeye ulaşacağını ifade etti.

Kursiyerlerden Payam Kurt ise Almanya'da çalışan eşinin yanına gidebilmek için Almanca öğrenmek zorunda olduğunu, o nedenle işi sıkı tuttuğunu söyledi.

Kaynak: AA