Gaziantep Ticaret Odasından Çin Halk Cumhuriyetine İş Gezisi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Çin Halk Cumhuriyeti'ne bir iş gezisi düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Odasından Çin Halk Cumhuriyetine İş Gezisi
GTO heyeti, gezinin ilk durağı olan Pekin'de 2 gün süre ile çeşitli temaslarda bulundu. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt'un da aralarında bulunduğu heyete GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan başkanlık ediyor. GTO heyeti, Pekin programı çerçevesinde ilk olarak Çin Uluslararası Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Genel Merkezi'ne ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette GTO Heyeti, Çin Uluslararası Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Lucia Lee ve ilgili bölümlerin müdürleriyle bir araya gelirken,görüşmeler olumlu bir havada geçti. GTO Başkanı Mehmet Aslan, iki ülke arasında ilişkileri geliştirmeye yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'ne geniş katılımlı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Konuşmasında, Gaziantep'in stratejik konumu, sanayisi ve ticari potansiyeli hakkında bilgiler veren Aslan, "Özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerini kapsayan hedef pazarlara her iki ülkenin firmaları sağlanacak işbirlikleri sonucunda birlikte açılabilirler. Çin ve Türkiye bu potansiyele sahiptir

Artık karşılıklı ticaretin bir adım ileri taşınıp, ortak yatırımlar ve işbirlikleri ile hedef pazarlara birlikte açılmalıyız. Bu anlamda önümüzdeki dönemde atılacak adımlar ve gerçekleştirilecek birliktelik iki ülkenin de yararına olacaktır" dedi.

Başkan Aslan, Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında yaklaşık 25 milyar dolar civarında olduğuna da dikkat çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü, "Ulaşılan bu rakamları yeterli bulmamakla birlikte, önümüzdeki dönemde bu rakamın iki katına çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken ticaret hacminin her iki ülkeyi de memnun edecek seviyelere gelmesi için en azından kendi adımıza üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olacağız. Çünkü şu an itibariyle iki ülke arasındaki ticarethacminde Türkiye'nin aleyhine bir durum söz konusu. Zamanla yürütülecek çalışmalarla bu durumun da giderilebileceğine inanıyoruz. Bu yönde yürütülecek çalışmalara Gaziantep Ticaret Odası olarak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Heyetimizin Çin'e gerçekleştirdiği ziyaretin temel amaçlarından birisi de budur" Çin Uluslararası Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Lucia Lee de ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Sizleri burada görmekten son derece mutlu olduk. Çin ve Türkiye 2011 yılında ekonomileri en çok büyüyen iki ülke oldu. Son dönemde iki ülke arasında gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerin ve işbirliklerin önümüzdeki dönemde de artarak sürmesini umut ediyoruz. Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğinin farkındayız. Özellikle komşu ülkeleriyle geçmişe dayalı güçlü ve köklüilişkileri var. Bu durum Çinli firmalarımızı bölgede söz sahibi olan Türk firmalarla ortak hareket etmeye yönlendirmekte. Çin Uluslararası Dış Ticareti Geliştirme Konseyi olarak iki ülke arasında var olan ilişkilerin geliştirilmesi için önümüzdeki dönemde yeni çalışmalar planlamaktayız" şeklinde konuştu.

Ziyarette ayrıca, önümüzdeki dönemde yapılabilecek ikili görüşme organizasyonları, işbirliği, ortak yatırımlar ve ticaret konularında görüşmelerde bulunulurken, önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak her iki ülke işadamlarının bir araya getirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. GTO Heyeti, Çin'deki temaslarını Guangzhou ve Shangai'da sürdürecek .
Kaynak: İHA