Btso Başkanı Sönmez: “2012’nin İlk 5 Ayı Ne Güldürdü Ne Öldürdü”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, belirsizliklerle ve şüpheyle karşılanılan 2012 yılının ilk 5 ayını geride bıraktıklarını belirterek, “Ne öldüren ne de güldüren bir yıl yaşadığımızı söylemek mümkün” dedi.

Btso Başkanı Sönmez: “2012’nin İlk 5 Ayı Ne Güldürdü Ne Öldürdü”
BTSO Meclis toplantısında dünya ekonomisini değerlendiren Celal Sönmez, IMF’nin dünya ekonomisinin 2012 büyüme tahminini yüzde 3.5 ile revize ettiğini hatırlattı. Ekonomide risklerin hala sürdüğünü kaydeden Sönmez, Avro bölgesinin, Yunanistan’dan sonra İspanya’nın da borç krizine girme ihtimali ile sıkıntıya düştüğünü kaydetti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de ilk çeyrek büyümenin yüzde 8.1 ile son 3 yılın en düşük düzeyine gerilediğini ifade eden Sönmez, gelişmekte olan ülkelerin enflasyon baskısı, küresel ekonomideki yavaşlamayla başa çıkmaya çalıştığını söyledi.

IMF gibi kurumların kaynaklarını artırarak tetikte beklediğini söyleyen Sönmez, üst üste 2 yıl yüksek büyüme hızını yakalayan Türkiye’nin geride kalan 5 aya bakınca 2012’de öngördüğü yumuşak inişi başardığının altını çizdi. Türkiye’de turizmden eğitime, finanstan lojistiğe, Ar-Ge’den bilişime kadar toplam yaşam kalitenin artırılması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Böylece üretimde yakaladığımız başarıyı her anlamda taçlandırma şansını yakalamış oluruz. Sağlık ve sağlık turizmini bu anlamda çok önemsiyorum. Ekonomimizin belli bir seviyede büyüme hedefini yakalamaya çalıştığını biliyoruz. Ancak başka KOBİ’ler olmak üzere girişimcilerimizin finansal kaynaklara ulaşmada yaşadıkları sıkıntılar da aşikardır. Yeni teşvik paketi kapsamında ekonomimizin ihtiyacı olan yeni yatırımların yapılmasının yolu da finansal kaynakların rahat ulaşılmasıyla olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA