S Oil Genel Müdürü Dr. Erdem'in Açıklaması

S Oil Genel Müdürü Dr. Ayhan Erdem, Türkiye'de tek üreticinin Tüpraş olduğu düşünüldüğünde kurulması planlanan ''Petrol Borsası'' uygulamasının nasıl yapılacağına ilişkin kafalarda ciddi soru işaretlerinin oluştuğunu bildirdi.

Erdem, yazılı açıklamasında, Türkiye'de ''Petrol Borsası'' kurulmasına yönelik Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ile ortak çalışma başlatan EPDK'nin, 28 Mayısta İstanbul'da düzenleyeceği toplantıda, sektör temsilcileri ile VOB yetkililerini bir araya getireceğini belirtti.

Dünyada işlem gören petrol vadeli işlem sözleşmeleriyle, VOB'da işleme açılabilecek petrol sözleşmeleri hakkında bilgilendirmenin yapılacağı toplantıda, sektör temsilcilerinin konu hakkındaki bilgi, görüş, talep ve önerilerini paylaşılacağını ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin, petrolde yüzde 90'ın üzerinde ithalata bağımlı olduğu herkes tarafından biliniyor. Ülkemizde tek üreticinin TÜPRAŞ olduğu düşünüldüğünde, Petrol Borsası konusunda uygulamanın nasıl yapılacağına ilişkin kafalarda ciddi soru işaretleri oluşuyor. Çünkü kurulması planlanan Petrol Borsası üzerinden fiyatların ne şekilde belirleneceği çok önemli. Petrol Borsası ile ilgili çalışmada öncelikle, 'Akaryakıt Borsası modelinde, fiyatlama modeli değişecek mi-', 'Fiyat belirleyicisi borsa mı olacak-', 'Ya da plats yerine borsa fiyatı mı baz alınacak-', 'Borsadaki fiyat oluşumu, Türkiye'deki fiziki ticarete bağlı olacak mı-', 'Sektör dışı yatırımcıların borsaya girmesi konusunda nasıl bir çalışma yapılacak-' gibi soruların net bir şekilde cevaplandırılması gerekiyor.' '
Kaynak: AA