Rwe & Turcas Güney Elektrik Üretim A.ş Başkanı Radmacher Açıklaması

RWE Turkey Holding A.Ş İcra Kurulu Başkanı ve RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Radmacher, ''Avrupa ile Asya'nın kesişim noktasındaki Türkiye enerji merkezine dönüşebilir'' dedi.

RWE Turkey Holding A.Ş İcra Kurulu Başkanı ve RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Andreas Radmacher, RWE Turkey Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Zapsu ve şirket yetkilileri, Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesinde Alman RWE ve TURCAS ortaklığında yaptırılan Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nde, Vali Abdülkadir Demir ve protokol üyelerine santralla ilgili bilgi verdi.

RWE olarak uzun vadeli enerji yatırımları için Türkiye'de yatırım kararı aldıklarını dile getiren Radmacher, ''Denizli'deki yatırım Türkiye'deki ilk yatırımımızdır ama son yatırımımız olmayacak. Türkiye'ye uzun süreli bakıyoruz. Ağustos ayında ilk gaz tribünü, eylül ayında buhar tribünü çalıştırılacak. Tesis aralık ayında devreye girecek. Bu tesis Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 2'sini karşılayacak. Avrupa'daki enerji özelleştirmelerinde edindiğimiz bilgi birikimini Türkiye'ye de aktarmak istiyoruz'' diye konuştu.

Radmacher, Türkiye'nin, ''2023 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olma'' hedefinin bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Avrupa ile Asya'nın kesişim noktasındaki Türkiye, enerji merkezine dönüşebilir. Biz yatırımlarımızla buna katkı vermeye çalışıyoruz. Türkiye, Hazar Havzası ve Irak'a, dolayısıyla enerji kaynaklarına yakınlığıyla önemli bir konumda. Türkiye'nin büyümesini, yapacağımız enerji yatırımlarıyla destekliyoruz. Bu yılın sonunda Elektrik Borsası çalışmasının tamamlanmasını ve Türkiye'de enerji piyasalarının serbestleştirilmesini bekliyoruz. Sadece elektrik üretmekle kalmayıp alım satımına da girmek istiyoruz. Bunun yanında ileride daha başka yatırımlar da düşünüyoruz.''

-''Enerji yatırımları bununla bitmeyecek''-

RWE Turkey Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Zapsu da enerji yatırımlarının bununla bitmeyeceğini, bitmemesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Tabii ki hepimizin bildiği gibi cari açığımızdaki en önemli kalem enerji. Ve ne yazık ki kolay kolay da bu cari açıktaki enerji açığını, 40 milyar dolarları, aşağıya indirmek imkanı olmayacak. Ne zaman ki nükleerler devreye girer, hem de bir değil birkaç tane, ne zaman ki elimizdeki tek imkan olan linyite yatırımlar işlerlik kazanır, bir de elimizde diğer yenilenebilir enerjileri kullanabiliriz, o zaman... Benim hissiyatım, hiç olmazsa gittikçe artan 20, 30, 40 milyar, 50, 60 milyarlık o artış durur. Çünkü Türkiye büyümeye devam edecek. Sürekli büyüdüğünüz zaman enerjiye ihtiyaç da büyüyor. Daha fazla artmaz, hiç olmazsa eşit kalır ama yüzdesel olarak azalır enerji açığı.''

RWE TURKCAS'ın buradaki yatırımının son teknoloji ile yürütüldüğünün altını çizen Zapsu, şöyle devam etti:

''Dünyada bundan daha ileri teknoloji gaz çevrimi yok. Güzel tarafı, budur. Pahalıdır ama hakikaten en iyisidir, en kalitelisidir. Bu da yurdumuz için çok önemli bir şey. Yani böyle eski teknoloji değil, çevreye en az zarar veren bu tip bir yatırım yapıldı. O açıdan hakikaten mutluyuz. İki senede yapıldı, rekor bir zaman. Devreye girmesiyle 2,5 yılda tamamlanmış olacak. Bu kadar erken biten gaz santrallarını kurmaya mecburuz. Çünkü yurdumuzda en çabuk şekilde enerji üretimi gerekiyor. Nükleerden, linyitten enerji üretimi 10-15 seneyi alacak. Daha yeni madenler açılacak, madenler çıkarılacak, oradan santrallar yapılacak. Nükleer 10-12 seneyi bulacak. Bu tip şeylere bizim vaktimiz yok. O yüzden bir müddet daha gaza devam etmeye mecburuz. Eğer enerji konusunda hiçbir şey yapmazsak elektriği pahalı olarak alacağız, ithal edeceğiz. Bunu önlemek için en çabuk şekilde hiç olmazsa gaz çevrim santralları kurmak gerekiyor. Diğerleri daha uzun vadeli ama onları yapmamız lazım hem de bir an önce yapmamız lazım.''

RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Dr. Ralph Jager de RWE olarak Türkiye'de yeni yatırım imkanlarını araştırmak, yatırım fırsatlarını incelemek ve özellikle enerji piyasasının serbestleştirilmesi konusundaki atılan adımları incelemenin faaliyet alanları içinde bulunduğunu bildirerek, ''Yürüttüğümüz bir başka faaliyet ise Türkiye Enerji Çalışma Grubu'nun üyesi olarak yürüttüğümüz faaliyetlerdir. Gelecekte Türkiye'deki enerji piyasalarının serbestleştirilmesi açısından çok büyük önem taşıyacak bir konu karşımızda duruyor. RWE Türkiye Enerji, burada üretilen enerjinin satımından ve pazarlanmasından sorumlu olacak'' diye konuştu.

-''Denizli enerji sektöründe bir merkez''-

Vali Abdülkadir Demir, yatırımın sadece Denizli için değil, Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Doğalgaz çevrim santralından elde edilecek enerjinin 775 megavat olduğunu, 3,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirten Demir, ''Türkiye'nin toplam şu andaki enerjisinin de yüzde 2'sine tekabül ediyor. Dolayısıyla önemli bir yatırım ve bu santralin Denizli'de yapılmış olması tesadüf değil. Çünkü Denizli'nin bulunduğu bölge, ülkemizin en hareketli, ekonomik anlamda en zengin ve en çok üreten bölgesi. Dolayısıyla her zaman elektrik enerjisine ihtiyaç duyan bir bölge'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Vali Abdülkadir Demir ve beraberindeki heyet, santralı gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Geziden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zapsu, ''başkanlık sistemi'' ile ilgili düşüncesinin açık olduğunu belirterek, ''Zaten başkanlık var, bunun sistemi gerekiyor, sistemi noksan. Sistemini kurun hiç olmazsa kontrol mekanizması olsun. Korkmaya gerek yok, çünkü 'başkanlık sitemi' dediğiniz zaman mevcut başkanı kontrol eden başka bir sistem oluyor. Şu anda elinizi kalbinize götürün, bir başbakanı mevcut sistemde kim kontrol edecek- Parlamento çoğunluğu kontrol eder. Çoğunluğu zaten başbakanı seçiyor, başbakan da onları seçiyor. Bunu iyi düşünmek lazım. Bence Türkiye için için çok iyi bir şeydir'' dedi.

Kaynak: AA