Syriza Lideri Tsipras: “17 Haziran Seçimleri, Euro’nun Kurtarılması İçin Büyük Bir Şans”

Yunanistan Sol Koalisyon Partisi SYRİZA'nın lideri Alexis Tsipras, “17 Haziran seçimleri, Euro’nun kurtarılması için büyük bir şans” dedi.

Yunanistan’daki son seçimlerde sürpriz bir çıkış yaparak büyük başarı elde eden Sol Koalisyon Partisi SYRİZA'nın lideri Alexis Tsipras, Berlin’de basın toplantısı düzenleyerek, Yunanistan’daki son durumu ve alternatif kurtarma stratejisini değerlendirdi.

Avrupa’daki krizin bir bütün ele alınması ve o doğrultuda çözüm aranması gerektiğini belirten Tsipras, “Avrupa’daki krizin ortak bir sorun olduğunu Fransız ve Almanya halkına anlatmak için buraya geldim. Bu Euro bölgesinin yaygın bir sorunudur ve bir Avrupa çözümü gerekmektedir. Bu krizi bir coğrafyaya yüklemek yada o coğrafi bölge ile sınırlı düşünerek bir halkı kaderine sürüklemek, tüm Avrupa’nın zararına olacaktır” dedi.

Bankaların krizden çıkışın bir yol haritası olarak görülerek finanse edilmesinin yanlış bir politikanın sonucu olduğunu belirten Tsipras, durumu dipsiz bir çukura para dökmeye benzetti. Bankaları finanse etmek için harcanan maddi ve manevi desteklerin bir sonuca varmadığını belirten Tsipras, “Bankaları finanse etmek ve acımasız kemer sıkma politikalarına zaman harcamak yerine Yunan ekonomisinde istihdamı geliştirecek büyüme odaklı bir mekanizmanın çalıştırılmış olması, Yunanistan’ın kendi ayakları üzerinde durup borçlarını kendi ödeyebilmesi anlamına gelirdi” dedi.

Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılmasına ilişkin ise Tsipras, “17 Haziran seçimleri, Euro’nun terk edileceği anlamına gelmez tam tersine Euro’nun kurtarılması için büyük bir şans demektir. Sürekli olarak tasarruf ve kredi taahhütleri politikası güdülüyor ve bu büyük bir sorun. Bu taahhütlere devam edilecekse Yunanistan birkaç ay içerisinde 3’üncü kurtarma paketine ihtiyaç duyacaktır” dedi.

Öte yandan; Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi yüzde 18.8 oyla ilk sırada gelirken hiç bir parti tek başına hükümet kuracak kadar yeterli oyu alamamıştı. Memorandum karşıtı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ise yüzde 16,7 oyla ikinci sırada gelmişti .
Kaynak: İHA