Konya'da Etkinlikler Kapsamında Vatandaşlara Ücretsiz Süt Dağıtıldı

Konya'da 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinliklerinde vatandaşlara ücretsiz süt dağıtıldı.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Zafer Alanı'na kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz süt dağıtıldı. Dağıtım sırasında vatandaşlara sütün yararlarıyla ilgili broşürler de verildi.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, burada yaptığı açıklamada, 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün 1991 yılından itibaren Türkiye'de de kutlanmaya başlandığını anımsattı.

Yıldız, sütün insan sağlığı için en yararlı besin kaynaklarından olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Süt, özellikle çocuklar başta olmak üzere, her insanın tüketmesi gereken bir besin maddesidir. Türkiye, yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada 10. sırada yer alırken, tüketim olarak ise maalesef dünya ölçeğine göre büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bu nedenle şu an gündemde olan 'Okul Sütü' projesini üreticiler olarak destekliyoruz. Üreticiyi koruyan ve gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturacak bu proje bizim açımızdan önemli. Bu projeyi hayata geçiren Başbakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.''

-Soğuk süt üretimi farklı desteklenecek-

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan da Konya'nın 103 bin işletmesi, 550 bin büyük ve 1,5 milyon küçük baş hayvan sayısıyla hayvancılık bakımından en önlerde yer aldığını dile getirdi.

Alparslan, ''İlimizde yıllık ortalama süt üretimi 950 bin ton civarındadır. Bu da Türkiye'deki üretimin yüzde 8'ine tekabül ediyor. 2011 yılında 600 bin ton süt üretimine karşılık 38 milyon destekleme ödemesi yaptık. Süt tozu üreten 4 firmaya ise 18 milyon lira destekleme yaptık'' diye konuştu.

2012 desteklemelerinin daha farklı olacağını kaydeden Alparslan, şunları ifade etti:

''2012 yılında özellikle soğuk süt üretimine diğer desteklemelerden farklı bir destekleme yapacağız. Üreticilerimizin bunun hazırlıklarını tamamlaması gerek. Süt soğutma tanklarına desteklemelerimiz devam ediyor. Sütün soğutulmuş olarak işlenilen yere intikali, sütün kalitesi açısından önemli. Bu nedenle soğuk süte sıcak sütten farklı bir destekleme yapacağız.''

AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise Türkiye'nin son 10 yıl içinde tarım, hayvancılık ve süt üretimi konusunda ileri seviyeye geldiğini söyledi.

Konya'nın süt üretiminde Türkiye'de 1. sırada yer aldığını belirten Üzülmez, ''Süt üretimindeki artış, hükümetimizin verdiği desteklerle sağlandı. Ancak süt tüketimi konusunda maalesef dünyanın gerisindeyiz. İnsanımızın süt alışkanlığı kazanması, çocukların sağlıklı gelişmesi ve sütçülüğün önünün açılması için hükümetimiz geçtiğimiz günlerde ilkokullarda süt kampanyası başlattı. Bu, sürekli devam edecek. Hayvancılığımızı Avrupa seviyesine çıkarmak ve üretimimizi onların seviyesine getirmek için desteklerimiz sürecek'' ifadelerini kullandı .
Kaynak: AA