Rize’deki Organik Tarım Vadisi 'çöp' Vadisine Dönüştü

Rize’nin Pazar ilçesinde belediye ekipleri ilçeden topladığı çöpleri Organik Tarım Havzası ilan edilen Hemşin Vadisi'nde dere kenarına dökerek depoluyor.

Rize’deki Organik Tarım Vadisi 'çöp' Vadisine Dönüştü
Belediyenin uygulamasına tepki gösteren yöre halkı vadiye astıkları "Kirletilmiş bir dünya gelecek kuşaklara ihanet, insanlık adına cinayettir." afişi ile tepkilerini dile getiriyor. Pazar Belediyesi çevreden topladığı çöpleri Hemşin Vadisi'nde Hemşin Deresi kenarında, Zafer Mahallesi'ndeki alana dökerek gelişi güzel depolama yapıyordu. Gelen tepkiler üzerine çöplerini Rize Belediyesi aracılığı ile Trabzon’un Of İlçesi’ndeki katı atık tesisine taşımaya başlayan belediye, taşıma maliyetlerinin artması üzerine yine Hemşin Vadisi’ne dökmeye başladı.

Mahalle sakinlerinden Burhanettin Aksu, mahallelerine çöp dökülmesine tepki göstererek, "Yazın kokudan dolayı evlerimizde oturamıyoruz. Sinekten kokudan pencere açamıyoruz. Burada insan sağlığı ile oynuyorlar." dedi.

Mahalleli çocuklarda eskiden dereye girip yüzdüklerini ancak şimdi dere kenarına dökülen çöpler nedeniyle dereye giremediklerini belirtti.

Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, Rize Belediyesi ile yaşadıkları sorun nedeniyle bir süre bu alana çöp dökmek mecburiyetinde kaldıklarını belirterek kokmaması için çöp döktükten sonra üzerinin kapatıldığını söyledi.

Çöp sorununun Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm belediyelerin bir sorunu olduğunu bunu belediyelerin kendi imkanları ile çözmelerinin zor olduğunu söyleyen Basa, "Bölgedeki diğer belediyeler de vadilere çöp döküyor. Biz bu sorunun çözümü için Rize Belediyesi ile anlaştık. Toplanan çöpleri Trabzon'un Of İlçesi'ndeki çöp depolama tesisine taşıyorduk. Ancak bir anlaşmazlık oldu ve bir süreliğine mecburen vadiye çöp dökmek zorunda kalıyoruz. Bunu bölgede herkes yapıyor. Bölgedeki bu soruna köklü bir çözüm bulunması gerekiyor." diye konuştu.

WWF'NİN SEÇTİĞİ KORUMA ÖNCELİKLİ 200 EKOLOJİK VADİDEN BİRİ
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma öncelikli 200 ekolojik vadiden biri olan Hemşin Vadisi, sahip olduğu doğal zenginlikler itibari ile doğa turizmi ve eko-turizminin yeni cazibe merkezi olarak biliniyor. Bir süre önce 'Organik Tarım Havzası' ilan edilen Hemşin Vadisi'nin, başta dünyaca ünlü 'Hemşin Balı' ve 'Organik Hemşin Çayı' olmak üzere diğer organik tarım ürünleri ile organik ürün pazarının da en güçlü aktör olması hedefleniyor.