TÜGİK Genel Başkanı Güral'ın Açıklaması

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, Avrupa ülkelerinde yaşanan krizin Türk iş dünyasını temkinli olmaya sevk ettiğini belirtti.

Güral, "Avrupa'ya ihracat yapan işadamlarımızın İspanya, İtalya hatta Fransa gibi ülkelerde özellikle konut, yapı malzemeleri ve perakende sektörü özelinde alacakları konusunda dikkatli olmalılar. İhracatçılarımız için Almanya, Hollanda ve Kuzey Avrupa göreceli olarak çok daha sağlıklı pazarlar olarak görülüyor" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, AB'de Almanya'nın büyüdüğünü, geri kalan ülkelerin ise daralmakta olduğunu belirterek, bu durumun Avrupa'ya ihracat yapan Türk firmalarını temkinli olmaya sevk ettiğini söyledi.

Güral, "Bu hafta açıklanan büyüme rakamları çok çarpıcı. Euro Bölgesi ilk çeyrekte beklendiği gibi yüzde 0,2 küçüldü. Fransa'da büyüme yüzde 0, İtalya'da ise -yüzde 0,8 daralma gerçekleşti. Diğer yandan Almanya bir kez daha büyüme konusunda bir mucizeyeimza attı. İlk çeyrek de yüzde 0,1 büyümesi beklenen Alman ekonomisi yüzde 0,5 oranında büyüdü. Bu da bize gösteriyor ki, Avrupa'da Almanya gerçek, gerisi yalan".

Erkan Güral, "Avrupa'ya ihracat yapan işadamlarımızın İspanya, İtalya hatta Fransa gibi ülkelerde özellikle konut, yapı malzemeleri ve perakende sektörü özelinde alacakları konusunda dikkatli olmaları gerekir" dedi.

"Bu ülkelerle iş bağlantısı bulunan firmaların akreditif ile çalışması ya da ihracat sigortası almasında fayda var. İhracatçılar için Almanya, Hollanda ve Kuzey Avrupa ise göreceli olarak çok daha sağlıklı pazarlar olarak görülüyor." Kurda yaşanan hareketliliğe de değinen TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral sözlerini şöyle sürdürdü: "Dışarıda hava bozunca içeride de etkisini özellikle kur üzerinde gördük. ABD Doları şu an dünyada her para birimine karşı değer kazanıyor ve TL de buradan payına düşen satışı alıyor. Daha önemlisi yatırımcılar her fırsatta EURO satıp USD alıyorlar. Bu da içeride EUR/TRY'nin sabit kalıp belki bir parça gerileyebileceği, USD/TRY'nin de bir miktar daha yukarı gidebileceği anlamına geliyor. Özellikle düşük kârmarjları ile çalışan ve EURO ile alıp USD ile satan ya da ithal mal alıp TL ile satanlar için mutlaka hedge yani bankalardan koruma almakta fayda var. "
Kaynak: İHA