TOBB Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclis Başkanı Matraş'ın Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclis Başkanı Hakkı Matraş, Türk deri sektörünün potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığını belirterek, ''Para ve kur politikası lehimize olsa başka hiçbir teşvik istemeyiz'' dedi.

Uşak Deri Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen ''Dünya Deri Sektörünün Bugünü, 2020 Yılı Perspektifi'' konulu panelde konuşan Matraş, Türk deri sektörünün yılda 1 milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptığını, 5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Matraş, ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında deri sektörünün geldiğini dile getirdi.

Hakkı Matraş, şöyle konuştu:

''Türkiye kapasitesini artırabilir. Yıllık en az 5 milyar dolar ihracata ulaşmamız lazım. Ancak bu yüksek kur nedeniyle mümkün değil. Kur sadece ihracatçıyı değil iç piyasayı da zorluyor. Dışardan gelen ürünle rekabet edemez hale geldik. Devletimiz krizlere karşı ve yatırım için önemli tedbirler alıyor. Teşvikler veriyor. Herkesin bundan faydalanması gerekiyor. Ama sektör olarak kur sorununa çare aramaya devam ediyoruz. Para politikamız ve teşviklerimiz diğer ülkelerdeki gibi olursa biz tüm dünyayla medenice rekabet edebiliriz. Bu güç bizde var, imkan ve teknik bizde var. Biz buna hazırız. Deri sektörünü akıl ve mantık ölçüsü içinde enerji, çevre gibi teşviklerle tüm ülkeye yaymalıyız. Para ve kur politikası lehimize olsa başka hiçbir teşvik istemeyiz.''

Hollanda Stahl Şirketi CEO'su Huub Van Beijeren ise firmasıyla ilgili bilgi verdi.

Otomotiv sektöründe derinin öneminin giderek artacağını vurgulayan Beijeren, ''Büyük otomotiv şirketlerinin otomobillerde deri kullanma oranı artıyor. Dünyada ham deri fiyatları yüksek. Çevresel baskılarla mücadele etmemiz ama daha çevreci üretim yapmamız gerek. Düşük deri fiyatı bekleyenler hayal kırıklığı yaşayacak çünkü deri fiyatları düşmeyecek. Çin, bu konuda en büyük talepçi. Çinli markalar bunu talep ediyor'' diye konuştu.

Kaynak: AA