Straw: Murdoch Siyasetçilerle Oynamayı Çok Severdi

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, “Rupert Murdoch’ın gazeteleri destek vermeseydi İngiltere Irak’a müdahale edemezdi.” şeklindeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Straw, “Murdoch, siyasetçilerle oynamayı çok severdi. Bu, ona iş dünyasında yeni kapılar açıyordu.” diye konuştu.

Telekulak skandalının ardından medya etiğini incelemek amacıyla kurulan Leveson Komisyonu’na bugün ifade veren Jack Straw, bakan olduğu dönemde Murdoch ve yöneticileriyle olan ilişkilerine yönelik iddialara cevap verdi.Irak askeri müdahalesinin hemen öncesinde Tony Blair ile Murdoch’ın 3 kez telefon görüşmesi yaptıkları hatırlatılan Jack Straw, “Murdoch'ın gazetelerinin Irak’a girmemize destek olduğu şeklinde bir tartışma yapıldığını hatırlamıyorum. O günlerde çok hızlı akan bir gündem vardı. Bu doğru olsaydı, korkunç olurdu.” yorumunda bulundu.Türkiye’ye dostluğuyla bilinen ve 2001-2006 yıllarında İngiltere'nin Dışişleri Bakanlığını yapan Jack Straw, Murdoch’ın siyasetçilerle olan yakınlığına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Avustralya asıllı medya patronunun İngiliz siyasetçilerle ‘oynamayı’ çok sevdiğini belirten Straw, bu sayede işlerini büyük ölçüde geliştirdiğini ifade etti.

İngiliz eski dışişleri bakanı, Murdoch’ın siyasetçilerle ilişkilerini sağlayan Rebekah Brooks ile de bir süre aynı trende işe gittiklerini ve yolculuk sırasında ‘dedikodu’ yaptıklarını sözlerine ekledi. Brooks’un, başbakanlar başta olmak üzere kabinedeki bütün bakanlarla yakın ilişki içinde olması dikkat çekti. Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın İngiltere'deki haftalık tabloid gazetesi News of the World'da (NotW) patlak veren telekulak skandalı sonrası Başbakan David Cameron'ın talimatıyla kurulan ve medya etiğini inceleyen bağımsız ‘Leveson Komisyonu', medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etik ilkeleri oluşturmaya çalışıyor .