Salıpazarı'nda 3 Bin 500 Kişilik Caminin İnşaatı, 20 Yıldır Tamamlanamıyor

Samsun’un 7 bin nüfuslu Salıpazarı ilçesine yapılan 3 bin 500 kişi kapasiteli cami, 20 yıldır tamamlanamadı.

Salıpazarı'nda 3 Bin 500 Kişilik Caminin İnşaatı, 20 Yıldır Tamamlanamıyor
20 yıldır inşaat halindeki Fatih Bereket Camii Dernek Başkanı Hasan Düzenli, "100 sene sonrasını düşünerek bu cami inşaatını başlattım." dedi.

Samsun İl Müftüsü Yardımcısı Hayrettin Öztürk ise Diyanet Vakfı'na devredilmeyen cami inşaatlarında bu problemlerin devam ettiğini söyledi.

Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül de cami inşaatına 3 caminin yapılacağı kadar paranın harcandığını, halen de harcanmaya da devam ettiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre nüfus oranları dikkate alındığında Samsun Karadeniz bölgesinde cami sayısı bakımından birinci, Türkiye genelinde ise ilk 3’te yer alıyor. Cami yaptırma derneklerinin büyük cami ve uzun minare yaptırmakta yarıştığının en somut örneği ise Salıpazarı ilçesinde yaşandı. İlçe merkezinde 3 cami bulunmasına rağmen 1992 yılında dönemin CHP’li Belediye Başkanı Hasan Düzenli, görev yaptığı ilçeye Sultanahmet Camii gibi bir eser bırakmayı düşündü. Bunun için ilçe merkezindeki alana 3 bin 500 kişi kapasiteli altında iş yerleri olan bir külliyesi yapmaya karar verdi. Meclisten aldığı onay sonrası ilk kazmayı 20 yıl önce vuran Başkan Düzenli, daha sonraki seçimlerde başkanlığı kaybetti. Cami yapımından vazgeçmeyen eski Başkan Düzenli, Fatih Bereket ismi konulan caminin dernek başkanlığına seçilerek hayırseverlerden topladığı paralarla cami inşaatına devem etti. Caminin 2012 yılında açılacağını belirten Hasan Düzenli, caminin hikayesini şöyle anlattı: "Ben başkanlığım sırasında İstanbul’a gezmeye gittim. Orada ecdadımızın yaptıkları Sultanahmet gibi camileri gördüm. Ecdadımızın o yıllarda yaptıkları camilere belki halk karşı çıktı ama bugün o camiler insanlarla dolup taşıyor. İyi ki zamanında bu kadar büyük camiler yapılmış diyoruz içimizden. Bende bu düşünceden yola çıkarak yani 100 sene sonrası düşünerek bu cami inşaatını başlattım. Belki biz göremeyiz ama torunlarımız iyi ki atalarımız bu kadar büyük cami yapmış diyeceklerine eminim. Bugün biz bu caminin cefasını çekiyoruz ama yarın torunlarımız bizi hayırla yad edecek. Eğer belediye başkanlığım devam etseydi bu cami inşaatı bu kadar uzun sürmezdi. Artık sonuna gelindi iç kısmı bitmek üzere, çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra cami hizmete açılacak.""CEMAATİ AZ OLAN YERE BÜYÜK CAMİ YAPILMASIN"Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, cemaati az olan bir yere gereğinden büyük cami yapmanın israf olduğunu söyledi.

Diyanet Vakfı'na devredilmeyen cami inşaatlarında bu problemlerin devam ettiğini aktaran Öztürk, "Vatandaş cami inşaatına başlıyor. Caminin alt kısmını da dükkân yapıyorlar iş yeri kiralaması adı altında derneklerine para akışı sağlıyorlar. Ama cami inşaatını bitirmede kaynak bulamadıkları için başarılı olamıyorlar." dedi.

Salıpazarı’ndaki caminin de aynen bu şekilde ilerlediğini kaydeden Müftü Öztürk, "Biz dernek yetkililerine bu camiyi bize borçlarıyla birlikte devredin, biz camiyi yapıp hizmete açalım dedik. Bize olumlu bir yaklaşım olmayınca biz de bir şey yapamıyoruz. Bu sebeple de caminin yapılması yıllar alıyor." diye konuştu.

Müftü Öztürk, “Bizim sorunumuz cami değil cemaatin az olmasıdır. Biz çok cami yapılmasından ziyade camilerin cemaatlerle dolması taraftarıyız. Şimdi kocaman kocaman camiler yapıyorsunuz namazlarda 1 ya da 2 saf cemaat olsun bu sefer o camiye harcanan parada bana göre israftır. Keşke 3 bin 500 kişilik cami dolsa en büyük temennimiz budur."ifadelerini kullandı."HARCANAN PARAYLA ÜÇ CAMİ YAPILIRDI"20 yıldır inşaatı devam eden camiye büyük paralar harcandığını öne süren AK Partili Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, "Cami inşaatına normal 3 caminin yapılacağı kadar paranın harcandı. Halen de harcanmaya da devam ediyor." dedi.

Başkanı Akgül, "Fatih Bereket Camisi’nin yapılması için 20 yıl önce bir birliktelik yapılarak temeli atıldı. Gelinen noktada ilçe halkının kazancının düşün seviyede olması nedeniyle sonunu getiremedi. Belediye olarak, elimizdeki imkânlar ölçüsünde yardımda bulunuyoruz." dedi.