Ricciardone: Afyonkarahisar Bizim İçin Önemli

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve eşi Dr. Marie Ricciardone, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Şubesi'nin davetlisi olarak bu ile geldi.

Ricciardone: Afyonkarahisar Bizim İçin Önemli
Ricciardone, iş adamlarını buluşturmak için burada olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Korel Termal Otel’de düzenlenen toplantı öncesindeki kahvaltıya katılan Ricciardone’ye, Afyon kaymağının yapılışını ve özelliğini anlattı. Balkanlıoğlu, özel manda çiftliklerinde üretilen kaymakların müşterilere ikram edildiğini söyledi.

Bunları yanında oturan eşine anlatan Ricciardone, "Çok lezzetli, çok kalorili, enerjili. Spor yapmam lazım. Ankara’ya kadar yürümem lazım.” diye espri yaptı.

TİCARET HACMİ 20 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Daha sonra salonda iş adamlarıyla buluşan Ricciardone, Başkan Barack Obama’nın seçildikten sonra yurt dışına ilk seyahatini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini hatırlattı. Ricciardone, Türk hükümetiyle çok yakın çalıştıklarını, daha fazla ticaret ve yatırım gerçekleştirecek modern ve şeffaf hukuki bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı yatırım ve ticaret hacminin son iki yılda çok geliştiğini, geçen sene Türkiye-ABD arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaştığını belirten Ricciardone, Afyonkarahisarlı firmaların da geçen yıl 32 milyon dolarlık ihracat yaptığını anlattı. Devletlerin karşılıklı ticareti kolaylaştırmasını çok önemli olduğunu; ancak asıl farkı oluşturanların şirketler ve insanların girişimleri olduğunu ifade eden Ricciardone, “Türkiye ve ABD arasındaki ticaret ve yatırımını artması için şirketleri bira araya getirmeliyiz. Böylelikle fırsatları konuşabilirler. Bugün Afyonkarahisar’ı ziyaret etme amacım bu bölgelerdeki iş adamlarıyla karşılıklı çalışmak ve ABD’li muhataplarımızla ilişkilerimizin gelişmesine yardımcı olmaktır.” dedi.

HAŞHAŞ ÜRETİCİSİ AFYONKARAHİSAR ABD'DE İYİ BİLİNİYOR

Ricciardone, Afyonkarahisar’ın ABD’de tıbbi amaçlı haşhaş üretimi ve yönetimindeki başarısı sebebiyle çok iyi bilindiğini; ancak Afyonkarahisar’ın bundan çok daha fazlasını verebileceğine inandığını anlattı. Francis Ricciardone, “Bölgede hem termal su hem de iyi kalitede gıda çeşitleri ile turizm sektörü hız kazanacaktır. Türkiye, ABD’ye işlenmiş gıda ihracatında başlıca ülkeler arasındadır ve Afyon Türkiye’de lokumun başkenti olarak bu ihracatın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Afyon’un aynı zamanda mermeri ve traverteni, demir panelleri, ahşap ürünleri de iyi biliniyor. Afyonlu firmalar ABD’ye bu ürünleri ihraç ediyorlar.” diye konuştu.

Ricciardone, 2011’de 32 milyon dolar ihracat, 8 milyon dolar ithalatla ABD’ye olan ticaret dengesinin Afyon’un lehine olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE İSTİKRARI YAKALADI"

Afyonkarsahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Türkiye’den ABD’ye ihracat yapan çok ciddi firmalar bulunduğunu söyledi.

Balkanlıoğlu, “ Türkiye, kabuğunu kırdı, teknolojik boru ihraç ediyor. Türkiye istikrarı yakaladı son 10 yılda iyi bir gelişme trendi izliyor. Dünyanın pek ülkesiyle ihracat bağlantısı var.” dedi.

Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti: "Bu dostluğun daha da pekiştirilmesi, kardeşlik boyutlarına kadar büyütülmesi de önemlidir. Bölgesine kardeşlik, dostluk mesajları veren gittikçe büyüyen ve gelişen güçlü bir Türkiye ABD içinde önemlidir.” diye konuştu.

Balkanlıoğlu, Afyonarahisar’ın, bütün yolların kesiştiği stratejik bir konumda olduğunu, hızlı tren projesine start verildiğini, uluslar arası havalimanı projelerinin de tamamlanmak üzere olduğunu anlattı. Toplantı sonrasında Ricciardone’ye TOSYÖV Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İhsan Beşer tarafından altınlı lokum paketi ve Afyon keçesinden yapılmış tablo hediye edildi .