''İnşallah Expo'da İzmirimiz İpi Göğüsleyecek''

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''İnşallah EXPO'da İzmirimiz ipi göğüsleyecek.Hazırlık çalışmaları yapmak, bir yarış içinde olmak dahi bu şehre büyük katkı sağlıyor.'' dedi.

Bakan Yılmaz, Swiss Otel'de düzenlenen EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecine profesyonel bir şekilde hazırlandığını, ekip ruhundan etkilendiğini söyleyen Yılmaz, bu ruhu bozmadan çalışmaların devam etmesi halinde hedefe ulaşmanın önünde hiçbir engelin kalmayacağını kaydetti.

Yılmaz, "Kafamızda en ufak bir tereddüt yok ve hedefe kilitlenmiş durumdayız.'' şeklinde konuştu.

Ardından İzmir Bölgesel Yenilik Stratejisi tanıtım toplantısına katılan Bakan Yılmaz, beden teriyle değil akıl teriyle kalkınma dönemine girildiğini, bilgi ve yeniliğin iç içe geçen kavramlar haline geldiğini ifade etti.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin ar-ge'ye ayırdığı payın hızla arttığına dikkat çekerek, 2003 yılında 238 milyon lira olan payın 1,8 milyar liraya yükseldiğini, 2012 yatırım programında üniversitelerin ar-ge programlarına ayrılan kaynağın 454 milyon liraya, TÜBİTAK için ayrılan payın ise 1,3 milyar liraya çıktığını ifade etti.

Pilot kalkınma ajansı olarak kurulan İZKA'nın ülke çapında birçok ajansa ağabeylik, ablalık yaptığını ve örnek teşkil ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, İZKA'nın 12 mali destek programı uygulayarak 296 projeye 88 milyon lira hibe kaynak sağladığını aktardı.İzmir'deki teknoparkların yetersizliğine dikkat çeken Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: ''İzmir'de sadece bir tane teknopark var. Bu, İzmir için çok yetersiz. 100 bini aşkın öğrencisi olan bir üniversite şehrinde, dünya şehri olma ideali olan, vizyonuna yenilikçiliği koymuş olan bir şehirde biraz daha farklı bir oluşum olması gerekirdi. Ankara'da altı yedi teknopark var. Oradaki kalkınma ajansı, bunları biraraya getirip teknoparklar platformu oluşturdu. İftihar ettiğim bu oluşumların İzmir'de de olması lazım. Tek teknoparkla, bir iki merkezle yenilikçi bir İzmir olamaz. Buralara daha fazla öncelik vermemiz, bu yapıyı geliştirmemiz lazım.' '