Engellilere Tiyatro Festivali

Kepez Belediyesi, Antalya Kepez İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nun desteği ile '1.Ulusal İşitme Engelliler Tiyatro Festivali' başladı.

Engellilere Tiyatro Festivali
İşitme engelli öğrencilerin İstiklal Marşı'nı el işaretleriyle okumaları büyük beğeni topladı

Türkiye´de işitme engelli öğrencilere yönelik ilk tiyatro festivalinin açılışı, Erdem Beyazit Kültür Merkezi'nde Bursa Nilüfer Duyum İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladığı 'Şımarık İspanyol Balığı' adlı oyunu ile başladı.

Açılışa Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, işitme engelli öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve Kepez İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerinin üzerlerinde ay yıldızlı tişörtlerle sahneye gelerek İstiklal Marşı'nı el işaretiyle okumasıyla başladı.

Daha sonra sahneye gelen Kepez İşitme Engelliler İlköğretim Okulu folklor ekibi, gösterilerini de yine işaret diliyle oynamaları dikkat çekti.

ANLAMLI BİR ETKİNLİĞİN İLK ADIMI

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü yaptığı konuşmada anlamlı bir etkinliğin ilk adımını attıklarını belirterek, 'Engeliniz engelimizdir' projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Engellileri sadece bir gün değil her zaman hatırlamanın önemi de değinen Başkan Tütüncü, "Bu haftalar dolayısıyla üretilen sloganların içi doldurulmadıkça bir anlam ifade etmez. Kepez Belediyesi, bedensel ve zihinsel engellilerin yaşamlarındaki zorluklara dikkat çekmek amacı ile 50´si engelli, 100 öğrenciyi 5 günlük bir kampta bir araya getirdiği "Engeliniz Engelimizdir", projesini gerçekleştirmişti. Engelleri sevgi ile aşmanın önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çok özel bir tiyatro festivalini başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler sorunun değil, çözümün gayreti içinde olmalıyız. Bugün atılan bu adım, engellilerimiz sosyalleşmesine yönelik çok güzel bir etkinlik olacak. 4 gün boyunca sürecek güzel bir etkilik. Daha fazla katılım sağlarsak bu heyecanı daha da büyütebiliriz" dedi.

1 AY ÇALIŞTILAR

İşitme engelliler sınıf öğretmeni Aslı Erel, öğrencilerinin 1 ay boyunca sıkı bir şekilde oyuna çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilere oyunu başarı ile sahneletebilmek için Bursa Devlet Tiyatrosu görevlilerinden destek aldıklarını ifade eden Erel, "Öğretmenlerimiz öğrencilerin kostümlerini kendi elleri ile hazırladılar. Çok fazla zorlandığımız söylenemez. Ama çok fazla tekrar yaptık. Bugün de başarı ile oyunu sahnelediler" dedi.

Öğrenciler ise sahnede heyecanlandıklarını söyleyerek, tiyatroyu çok sevdiklerini ve zorlanmadan oyunlarını sahnelediklerini söylediler.

OYUN GÜNLERİ

Kepez Belediyesi ve Antalya İşitme Engelliler İlköğretim Okulu işbirliği ile organize edilen festivale; Bursa İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Eskişehir İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve İstanbul İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'ndan 80 öğrenci katılıyor.

Eskişehir İşitme Engelliler İlköğretim Okulu 15 Mayıs'ta, İstanbul İşitme Engelliler İlköğretim Okulu 16 Mayıs´ta, Antalya Kepez İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ise 17 Mayıs'ta EBKM sahnesinde saat 14.00'de tiyatro gösterilerini sunacaklar .
Kaynak: İHA