TBMM Başkanı Cemil Çiçek: 'Dilimiz Anamızın Ak Sütüdür'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkçe'nin Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından devlet dili olarak kabul edilişinin 735.yılını kutlayarak, "Bugün Türkistan'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar yaygın bir coğrafyada kullanılan dilimiz, en önemli ortak değerimizdir.Anamızın ak sütüdür" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkçe'nin devlet dili olarak kabul edilişinin 735.yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Çiçek, mesajında "Dilimiz Türkçe'nin, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından 'Bugünden sonra divanda, dergahta, bargahta, mecliste, meydanda, Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır' denilerek devlet dili olarak kabul edilişinin 735. yılını kutluyorum" diyerek, Türkistan'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar yaygın bir coğrafyada kullanılan Türk dilinin en önemli ortak değer değer olduğunu belirtti.

"Dilimiz anamızın ak sütüdür" diyen Çiçek, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Yayınlanan bu buyrukla birlikte Anadolu'da adeta bir dil seferberliği başlatılmış, Türkçe yeniden resmi yazışma dili olarak kullanılmaya başlanmış, dil ve kültür birliğinin de temelleri atılmıştır. Bilge Kağan'dan Dede Korkut'a, Kaşgarlı Mahmut'tan İbn-i Sina'ya, Yunus Emre'den Nasreddin Hoca'ya, Yavuz Sultan Selim'den Şah İsmail'e, Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e kadar yüzyıllardan beri kendini yenileyerek varlığını devam ettiren Türkçemiz, ulu bir çınar gibidir. Aynı kökten güç ve kudret alan bu ulu çınar, kültürümüzü ve tarihimizi gelecek nesillere aktararak, ortak bir bilincin oluşmasını sağlamakta, aramızda koparılamaz bağlar oluşturmaktadır. Yaşayan bir varlık olması nedeniyle, dilimizin başka dillerle etkileşim halinde olduğu gerçeği göz ardı edilmeden kullanılan dilin yaşayacağı asla unutulmamalı. Günümüzde Türkçe'nin gelişmesinde en temel aşamalardan biri olan tarihi buyruğa, Türkçe'nin kullanıldığı her yerde özen gösterilmesi temel hedefimiz olmalı.

Bu vesileyle Türkçe'yi Anadolu'da devlet dili haline getiren Karamanoğlu Mehmet Bey'i rahmet ve minnetle anıyor, dilimizin yaygınlaşmasına emeği geçen herkesi minnet ve şükran ile anıyorum"

Kaynak: İHA