Çeşitli Savaşlarda Hayatını Kaybeden 152 Yalovalı Şehidin Adının Yazıldığı Anıt Törenle Açıldı

Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan ve üzerinde çeşitli savaşlarda şehit düşmüş 152 şehidin isminin yazılı olduğu ''Şehitler Anıtı'' törenle açıldı.

Osmanlı Parkı'na yerleştirilen anıtın açılışında konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Türk milletinin şehitlerine üzülse bile o makama eriştikleri için sevinen bir millet olduğunu söyledi.

Anıtta son 100 yılın Yalovalı şehitlerinin isimlerinin bulunduğunu kaydeden Koçal, ''Birinci Dünya Savaşı'ndan tutun da teröre şehit verdiğimiz tüm Yalovalı şehitlerin isimlerini bu anıta kazıdık. Bu isimleri gönlümüze de kazıdık. Ben duamı hep 'Allahım bu millete ve bu vatana gerektiği zaman şehit olmaya koşacak evlatlarından bizi yoksun etme' diye ederim'' diye konuştu.

Yalova Belediyesi Mehteran Takımı'nın da konser verdiği açılış töreninde Yalova Asılsız Ermeni İddiaları İle Mücadele Federasyonu Başkanı Şemsettin Gürtekin de bir konuşma yaptı. Gürtekin, anıtla ilgili şu bilgileri verdi:

''Buradaki anıtta Osmanlı-Rus Savaşı'nda 3, Birinci Dünya Savaşı Makedonya Cephesi'nde 1, Romanya Cephesi'nde 3, Galiçya Cephesi'nde 7, Çanakkale'de 37, Irak cephesinde 27, Filistin Cephesinde 8, Kurtuluş Savaşında 14, Kore Savaşı'nda 1, Kıbrıs Harekatında 1, Kafkas cephesinde 27, teröre 18, 5 de görev şehidi olmak üzere toplamda 152 şehidimiz var. Biz ASEF olarak şunu şiar edindik; Şehitler vurulduklarında değil unutulduklarında ağlarlar. Biz onları tarihin tozlu sayfalarında hatırlamak değil, abidelerde abideleştirmek için bu yola çıktık.''

Başkan Yakup Koçal, anıtın çimini yapan sanatçı Ayşegül Arat ve ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin'e plaket verdi. Bayrağa sarılı anıtın açılışını AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin ve sanatçı Ayşegül Arat birlikte yaptı.

Sanatçı Ayşegül Arat tarafından çizilen anıt tamamen cam olarak inşa edildi. Anıta Yalovalı şehitlerin bilinenlerinin isimleri kazındı.

Anıtın çevresinde bulunan 5 direkte 5 bayrak yer alıyor. Bu bayraklar ise Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarını simgeliyor.

Anıtta 4 ton ağırlığında cam kullanılırken şehit isimleri de cam anıta kumlama tekniği ile yazıldı .
Kaynak: AA