Kazakistan- Kırgızistan Ticaret Hacmi Hedefi 1milyar Dolar

Kazakistan’a resmi ziyarette bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Akorda Sarayı’nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından askeri törenle karşılandı.

Kazakistan- Kırgızistan Ticaret Hacmi Hedefi 1milyar Dolar
Göreve geldikten sonra Kazakistan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Atambayev, Nazarbayev ile başbaşa görüştükten sonra iki lider ülkeler arasındaki heyetler arası toplantıya katıldı.

Liderlerin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Nazarbayev, Kırgızistan ile olan ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar bir milyar dolar olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirileceği sözü veren Nazarbayev, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne giriş sürecinin hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Kırgızistan’ın üyelik sürecine hazırlanmasında Kazak uzmanların gerekli desteği verebileceğini ifade eden Nazarbayev, Kazakistan’ın bu süreçteki tecrübesinin Kırgızistan’ın Avrasya ülkeleri ile ekonomik entegrasyonunu hızlandıracağını söyledi.

,
Nazarbayev ayrıca dün Karaganda şehrinde meydana gelen üzücü kaza sonucu hayatını kaybeden 16 Kırgız vatandaşı için Atnmbayev’e ve Kırgız halkına başsağlığı diledi
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev de Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e verdikleri her türlü destekten dolayı teşekkür etti. Nazarbayev ile vardıkları anlaşma ile Kırgız vatandaşlarının Kazakistan’a giriş yaptıktan sonra beş gün içerisinde kayıt yaptırmak şartı ile doksan gün kalabileceğini hatırlatan Atambayev, böylece ticaret ve iş konusunda tarafların büyük bir yükünün ortadan kalkmış olacağını belirtti.

Kazakistan ile sadece komşu bir ülke olmadıklarını dile getiren Atambayev , tarihi, dili ve kültürü bir kardeş Kazak halkının en büyük şairi olan Abay’ın heykelinin Bişkek’in en işlek bir caddesine dikileceğini söyledi.