Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Türkiye Gayret Gösteriyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Somali'de yaşanan facia (21 gazetecinin öldürülmesi) karşısında Türk hükümeti sadece maddi ve ekonomik yardımlar değil, aslında ülkede güvenliğin yeniden tesisi ve faaliyet gösteren bazı gruplarında silah bırakması için ayrıca gayret sarfediyor.

Bütün gücümüzle Somali'de yaşanan bu dramın sona ermesi için yardımcı olacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, JW Marriot Otel'de düzenlenen 'Türkiye-Afrika Medya Forumu'nun kapanış toplantısına katıldı.

Toplantıya, Arınç'ın yanı sıra Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da katıldı.

Arınç yaptığı konuşmada, Afrikalıların bağımsızlığına büyük mücadeleler sonunda kavuştuğunu belirterek, Türk milletinin bağımsızlığına çok düşkün ve onurlu bir millet olduğunu söyledi.

Arınç, "Afrika çok zengin ve değerli bir ülke. Kendi kaynaklarını yeterince kullanabilirse, istihdam sağlayabilir ve yönetimde istikrarlı bir siyaseti takip edebilir, darbelerden kurtulup demokrasinin bütün güzelliklerine sahip olabilir ve özgürlükler noktasında vatandaşlarının gücünü artırırsa Afrika bir dev haline gelecektir" diye konuştu.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Karakaya ise, "Ümit ediyorum ki bu süreç burada kalmayacak, yıllık programlarla devam edecek. Önümüzdeki yıl içerisinde somut adımları atmak istiyorum" dedi.

Arınç, gazetecilerin sorularını cevapladı. Malili bir gazetecinin 'Türkiye'de bilgiye ulaşımı düzenleyen bir kanun var mı' ve 'terörle mücadelede işbirliği sağlanabilir mi' diye sorması üzerine Arınç, "Biz kendi kurumlarımızı dijital dünyada kendi kurumlarımıza açtık. Yani haberlerimizi de yorumlarımıza da ulaşmanız mümkün" diye konuştu.

Türkiye'de sadece basının bilgi edinme hakkının olmadığına dikkati çeken Arınç, kamuoyunun da bilgi edinme hakkı olduğunu ve bundan 6 yıl evvel bilgi edinme hakkı ile ilgili bir kanunun çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye'de her vatandaşın istediği kuruma başvurmak suretiyle her yolla bilgi edinme hakkı gereğince, herhangi bir konuyu sorabileceğini belirten Arınç, o kurumun 15 gün içerisinde şahısa bilgi verme zorunluluğunun olduğunu söyledi.

Arınç, teröre ilişkin, "Bazı ülkelerde İslamcı teröristlerde var. Büyük bir yanlışı düzeltmem lazım. Terör dediğiniz şey, insanın hayatına kasteden büyük bir insanlık suçudur. Terörün dini, ırkı, rengi olmaz" dedi.

Terörün ahlaksızca ve insanlık suçu olduğunu söyleyen Arınç, İslamın terörü kabul etmediğini ifade etti.

Başka bir gazetecinin, Somali'de öldürülen 21 gazeteciyi hatırlatması üzerine, Arınç, "Somali'de yaşanan facia karşısında Türk hükümeti sadece maddi ve ekonomik yardımlar değil, aslında ülkede güvenliği yeniden tesisi ve faaliyet gösteren bazı gruplarında silah bırakması için ayrıca gayret sarfediyor. Bütün gücümüzle Somali'de yaşanan bu dramın sona ermesi için yardımcı olacağız" şeklinde konuştu.

Arınç, Başkanlık Sistemi'ne ilişkin soruyu ise şu şekilde yanıtladı: "Tutuklu milletvekillerinin serbest kalması için yapılan çalışma var, adli kontrol sürecinde bununla ilgili ne söyleyeceksiniz. TSK'nın İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değişmesiyle ilgili haberler vardı" sorusuna, "TBMM'de komisyonda yapılan bazı çalışmalar var. Bunların sonucunu beklemek gerekir. Umarım ki partiler kendi aralarında uzlaşmaya varırlarsa bu Genel Kurul'da da aynı şekilde geçer. "
Kaynak: İHA