5. Kastamonu Günleri, Feshane’de Başladı

Kastamonu Dayanışma Derneği’nin (KASDER) bu yıl 5’incisini organize ettiği Kastamonu Günleri, Feshane’de başladı.

5. Kastamonu Günleri, Feshane’de Başladı
Kastamonu Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu’ya bağlı ilçe belediye başkanları, KASDER Başkanı Derya Ovalıoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ın katıldığı törenle başladı.

KASDER Başkanı Derya Ovalıoğlu, açılış konuşmasında; İstanbul’daki Kastamonu’yu, Kastamonululara Feshane’de yaşatmak amacıyla böyle bir işe giriştiklerini ifade etti.

5 yıldır bu organizasyonu yapmaktan çok mutlu olduklarını kaydeden Ovalıoğlu, “Kastamonu markalarımız, meşhur yemeklerimiz, el sanatlarımız bu etkinlikte sergilenmekte. 4 günü çok güzel bir şekilde yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

ARSLAN, KASTAMONU’YU ANLATTI
Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, kalp krizi geçirdiğinden dolayı etkinliğe katılamadı. Topçuoğlu adına konuşma yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu hakkında coğrafi ve tarihi bilgiler verdi. Kastamonu ilinin 5 bin yıllık tarihe sahip olduğunu dile getiren Arslan, 170 kilometre ile Karadeniz’in en uzun sahiline sahip olduklarını söyledi.

Kastamonu’nun, ülkemizin görmeye değer nadide kentlerinden birisi olduğunu vurgulayan Arslan, “Tarihi evlerimiz, deniziyle, yaylasıyla gerek yaz, gerekse de kış tatilleri için keşfedilmeye açık bir şehiriz. Kastamonu insanı mertliği ve kahramanlıklarıyla bilinir. Kastamonu Kurtuluş Savaşı’nda işgal edilmeyen ender illerimizdendir. Fakat buna rağmen şehit veren iller sırlamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kastamonulu kadın, çocuk, yaşlı, genç ayır etmeden Kurtuluş Savaşı’nda cepheye akın etmiştir. Gösterilen kahramanlıklar neticesinde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından İnegöl ilçemize madalya verilmiştir. Bu tarz etkinlikler kardeşlik ve dostluk duygularını pekiştireceği açısından odlukçu önemlidir. Bu nedenden dolayı emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

Arslan, Kastamonulu Şeyh Şaban-ı Veli’nin sözleri “Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle. Her işiniz güle güle” diyerek sözlerine son verdi.

“KASTAMONU SAKLI CENNET”
Kastamonu’nun Feshane’de sergilenen güzellikleriyle bir saklı cennet olduğunun gözler önüne çıktığını belirten Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, “Ankara ile aramızda Ilgaz Dağı, İstanbul ile aramızda da aşılamaz yollar vardı. Artık Ilgaz Dağı’nı delip duble yollarımızı yapıyoruz. Yakında havaalanımızı da açıyoruz. Eksiklerimizi hızla tamamlıyoruz. Kastamonu’yu saklı cennet olmaktan çıkartıp, bilinen cennet haline getiriyoruz” dedi.

Hükümetin ciddi katkılarını aldıklarını kaydeden Bektaş şöyle devam etti: “Kentimiz sanayi, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle her geçen gün gelecek için büyük umutlar vaat ediyor. Halkımızın büyük bölümü büyük kentlere göç etti ama zararın neresinden dönersek kardır. Kastamonu’yu hep birlikte geleceğe hazırlıyoruz. Bu tip etkinlikler düzenliyoruz. Ankara’da 8’incisini, İstanbul’da 5’incisini gerçekleştirdik. Bu organizasyon tamamen sivil bir organizasyon. Devlet olarak çok büyük bir katkımız yok. Kastamonu Dayanışma Derneği’nin kendi imkânlarıyla bu organizasyonu gerçekleştiriyor.”

“BANA ‘KASTAMONU’NUN FAHRİ BAKANI’ DİYORLAR”
Kastamonulu çok dostunun olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, “Belki bütün ilçeleri değil ama birçok ilçesini gezme, görme imkanına kavuştum. Bu bakımdan beni tanıyanlar Kastamonu’nun fahri bakanı diyorlar. Bende bunu memnuniyetle kabul ediyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Gerçekten Kastamonu Karadeniz’in en güzel illerinden bir tanesidir. Yeşille mavinin buluştuğu, evliyalar diyarı, kültürel zenginliğimizin her çeşidinin, her karış toprağında yer aldığı ve Kurtuluş Savaşı’nda hatta Osmanlı döneminde unutulmaz anılarla engin tarihimizde izler bırakmış bir kent. İbni Batu’da seyyah şöyle der: ‘Çok şehir gezdim. Ama Kastamonu kadar güzelini görmedim. Çok şehir gezdim Kastamonu da olduğu kadar her şeyin o kadar ucuz olduğunu görmedim.’ Kim gelmişse Kastamonu’da mutlaka anılarıyla tarihe önemli not düşmüştür. Kurtuluş Savaşı’na Kastamonu’nun özellikle kadınlarıyla derin iz bıraktıklarını görmekteyiz. Kurtuluş Savaşı’nda yurdumuz birçok ilimiz işgal edilmiş. Ama hiç işgale uğramadan Çanakkale Savaşı’nda 2 bin 527 şehit veren bir ilimizdir Kastamonu. Yine nüfusu itibariyle oranladığımızda işgale uğramadığı halde, Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren illerimizin başında yer alıyor. Bu özellikleri son derece önemli. Önümüzdeki Pazar günü dünya gelenekleri itibariyle anneler gününü kutlayacağız. Ama Kastamonu’da 1919 ilk kadın toplantısı gerçekleştirilmiş. Dolayısıyla Kastamonu ilkleri yaşayan şehirlerimizden bir tanesidir. Elbette ki Kastamonu denince Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinden söz etmemek mümkün değil. Şeyh Hazretlerinin maneviyatı, bugün yaşayan Kastamonu’nun ruhundadır” şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı şu şekilde devam etti: “Hükümetimiz hizmetler üretirken, millete ait bütçeyi tahsis ederken, adalet ölçüsü içerisinde bütün coğrafyayı birlikte dikkate almak suretiyle her yere hizmet götürmenin gayreti içerisindedir. İnşallah yapımı devam eden havaalanı bir aksilik olmazsa bu yılsonunda hizmete açılır hale gelecek. Bakanlıkların yapılandırılmasından sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye genelinde teşkilatımızı yapılandırırken İnebolu’da bir gümrük birliği oluşturduk. Arzu ediyoruz ki, Kastamonulu becerisiyle, müteşebbis ruhuyla elbette ki Cumhuriyet’in 100. yılında hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracata önemli katkı sağlayacak”.

BAKAN YAZICI’DAN BÜYÜK İLGİ
Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı ve beraberindekiler Fashane’deki Kastamonu stantlarını gezdiler. Bakan Yazıcı, stantlara tek tek uğrayarak, ürünler hakkında bilgiler aldı. Kastamonulular da Bakan Yazıcı’ya hazırladıkları hediyeleri sundular. Bakan Yazıcı, sergiyi gezerken kilim tezgâhına yöneldi. Meraklı bakışlar altında kilim tezgâhının başına geçen Yazıcı, yardım alarak kilim ördü. Bakan Yazıcı’nın bu hareketi, Kastamonulu vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı. Sergi alanını gezen yazıcı daha sonra Fashane’den ayrıldı. Kastamonu Günleri, 12 Mayıs’a kadar devam edecek .
Kaynak: İHA