LC Waıkıkı'nin Patronu Küçük, AKSİAD'a Konuk Oldu

Türkiye'nin önde gelen hazır giyim mağazalarından LC WAIKIKI'nun (Tema Mağazacılık) patronu Vahap Küçük, Akhisar Sanayici İş Adamları Derneği'nin (AKSİAD) konuğu oldu.

LC Waıkıkı'nin Patronu Küçük, AKSİAD'a Konuk Oldu
Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Yaşam Alanı Gölet Büyük Salon'da kahvaltılı konferansa katılan Küçük, başarı öyküsünü anlattı, konuklar ilgiyle dinledi. 10 yıl önce toptan satıştan parakendeye geçiş yaptıklarını ve o günden sonra her yıl yüzde 40 büyüdüklerini belirten Tema Mağazacılık LC WAIKIKI Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, ”Akhisar’ın da marka çıkartan bir ilçemiz olduğunu biliyoruz. Yol boyunca Keskinoğlu tavuk çiftliklerini, yem fabrikalarını görüyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde, kökü burada atılmış Ramiz Köfte’yi görüyoruz. Akhisar Belediyespor’un da Süper lig’de oynamasını canı gönülden istiyoruz ve destekliyoruz. Manisaspor düşerken, Akhisar Süper Lig’de Manisa’yı temsil eder diye ümit ediyoruz” dedi.

"İŞLETME SAHİBİ, SİSLİ HAVADA ARABA KULLANIYOR GİBİ DAVRANMALI"
Türkiye ekonomisini de değerlendiren başarılı işadamı Küçük, ”2011 yılına baktığımızda, birçok veriler iyi diyebiliriz. Çin’den sonra yüzde 8.5 büyümeyle kapattık. İşsizlik tek rakama indi, bu da sevindirici oldu. Bizim perakende sektörü yüzde 30 büyüdü. Başbakanımızın dediği gibi, bir ülkede güven ve istikrar varsa ekonomide de istikrar oluyor. Siyasi istikrarsızlıklar ekonomi istikrarsızlığı getirdi. Bundan dolayı da 2002, 2003 yılına kadar maalesef bir adım ilerlerken, iki adımda geri gidiyorduk. Kazanımlarımız bir gecede yok oluyordu. Özetlersek 2011 yılı iyi geçti, 2012'de 3 ay geçti korkulan bir şey yaşamıyoruz. Ama işletmeler her zaman tedbiri elden bırakmaması gerekiyor. Çünkü, global bir dünyada yaşıyoruz. Bundan böyle her işletme daha dikkatli olmak zorunda, bu kriz olacağından dolayı değil, her işletme sahibi sisli havada araba kullanır gibi işletmelerini yönetmesi gerekiyor” dedi.

"ORTAKLAR ARASINDA ORTAK VİZYON OLMALI"
Şirketinin gelişimi konusunda da bilgiler veren Vahap Küçük, şunları söyledi: ”1988 yılında temeli atılan küçük bir atölyede işe başladık. 2001'de yeni bir marka yapmak yerine, LC WAKIKIKI lisansını alarak markaya yatırım yapmak girişimlerini başlattık. İki, üç yıl çok ciddi paralar kaybettik. Bir işletme değişim yapacaksa, işletmenin en güçlü olduğu zaman yapması gerekiyor. 1994 yılında çocuk grubunda en çok satan ve en bilinen marka haline geldik. 1998 yılında işlerin iyi gitmediğini görüyoruz. Taha Grubu üretim, Tema Grubu perakende diye ikiye ayrıldık. İki yıl sonra da aldığımız bu kararın meyvesini yedik. O gün o kararı almasaydık, bu gün ben bu kürsüde olmayacaktım. 2001 krizini postu deldirmeden, itibar kaybetmeden atlattık. Kriz bittiğinde 7-8 yüz bayimiz vardı. Bayilik sistemini bırakıp kendi mağazalarımızı açmaya başladık. O krizde birçok işletme, banka batarken biz haftada bir mağaza açmaya başladık ve hızlı bir şekilde mağazalaşmaya gittik. Bayilikler sırasında 85 milyon dolar ciromuz vardı. Ciromuz 15 milyon dolara kadar düştü. Organizasyon şemamızı tamamen değiştirdik. 2004 yılında eski ciromuzu yakaladık. 2002'den bu yana her yıl yüzde 40 büyüme gerçekleştirdik. Eğer o zaman bu değişimi yapmasaydım, bugün firmamız bu seviyelerde olmazdı.”

2010'da grup olarak iyi bir ölçek yakaladıklarını, yeterli sermaye birikimini oluşturup, rakiplerle rekabet eder duruma geldiklerini kaydeden Küçük, aynı yıl yurtdışına açılmaya başladıklarını, 10 ülkede mağazalar açtıklarını, bunun 14-15'e çıkacağını vurguladı. Şirketleri zora sokan sebeplerden bir tanesinin yanlış ortaklıklar olduğunun altını çizen Vahap Küçük, ortakların ortak vizyonunun olması gerektiğini belirtti.

Küçük, "Bir eğitimci şöyle diyor; iyi şirket yoktur, iyi yönetici vardır, kötü şirket yoktur, kötü yönetici vardır. Bunu alın her yerde uygulayın” dedi.

Konferansın sonunda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Küçük'e çiçek verdi, ilçenin ürünü zeytin ve zeytinyağı hediye etti .
Kaynak: İHA