Tekin: Darbelerin Arkasında Siyasiler De Var

Bahçelievler Bölge İdare Mahkemesi'ne zamların iptali için dilekçe veren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, gündeme ilişkin soruları da cevapladı.

12 Eylül darbesini yapanların yargı önüne çıkarıldığının hatırlatılması üzerine Tekin, darbelerin arkasında sadece askerlerin değil siyasetçilerin de rolü olduğunu söyledi.

Tekin, "Siyasiler darbelerin arkasındadır veya işbirlikçileridir." dedi.

Gürsel Tekin konuşmasında AK Parti'ye seslendi. "Eğer gerçekten samimiyseniz gelin 12 Eylül ile gelen bütün yasaları değiştirelim. Biz hodri meydan diyoruz." diyen Tekin, darbelerde eli olan siyasilerin de yargılanması gerektiğini belirtti.

Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece darbe dönemindeki paşalar değil, o dönemdeki siyasiler dahil olmak üzere darbeye karışan herkes yargılanmalıdır Bakın, bütün darbelerin arkasında olanlar veya işbirlikçileri siyasiler olmuştur. Eğer yargılanacaksa bütün olarak yargılanacak." 12 Eylül ile hesaplaşmanın yolunun, o dönem gelmiş bütün yasaları değiştirmek olduğunu vurgulayan Tekin, "12 Eylül dönemindeki paşaların getirmiş olduğu yasaları değiştirirseniz, o zaman 12 Eylül ile hesaplaşmış olursunuz. Aksi taktirde 12 Eylül dönemindeki paşaların getirdiği yasanın, adaletin üzerine oturacaksınız. Onunla insanlara zulüm edeceksiniz, sonra da 'Biz 12 Eylül ile hesaplaşıyoruz diyeceksiniz. Bu, ikiyüzlülüktür." diye konuştu.

12 Eylül döneminden kalma, Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirmek için hazır olduklarını belirten Tekin, "Eğer AK Parti samimiyse hemen önümüzdeki hafta değiştirelim. Yargı işini yapıyor ancak siyaset ne yapacak. Burada biz 'hodri meydan' diyoruz. Eğer samimiyseniz 12 Eylül’ün getirdiği bütün yasalarla hesaplaşalım. Eğer bir yerden başlayacaksanız tamamını yargılayacaksınız. “ ifadelerini kullandı.

'BAŞBAKAN İRAN'I TERK ETMELİYDİ'
Dış politika ile ilgili soruları da cevaplayan Tekin, İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat’ın, hastalığını bahane ederek Başbakan ile görüşmemesini tepki olarak algıladıklarını söyledi.

Başbakan’ın bu olay karşısında İran’ı terk etmesi gerektiğini ileri süren Tekin, “Başbakan'ın İran’da bulunduğu sırada Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat ile görüşmesi hastalık nedeniyle iptal edildiği söylendi. İran Cumhurbaşkanı ile söylenen gün görüşmedi. Bize de sayın Nejat hasta diye yansıdı. Ama aynı gün 3 tane görüşmesi vardı. Halbuki hasta değildi ve Türkiye ye alınmış bir tavırdı. Ama bunu onur kırıcı bir davranış olarak gördüm. Sayın Başbakanın aynı gün dönmesi gerekiyordu. “ diye konuştu.