Kütüphaneyi Sanal Ortama Taşıyan Projesiyle Finale Kaldı

Gaziantep Özel Emine Nakıboğlu İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni İsmail Kahraman, hazırladığı ‘Çok Yönlü Kütüphane’ isimli proje ile Uluslararası Eğitim Metotları Proje Yarışması (EMEPYA) finallerine katılmaya hak kazandı.

Kütüphaneyi Sanal Ortama Taşıyan Projesiyle Finale Kaldı
Eğitim Metotları Geliştirme Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü uluslararası alanda düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da desteklenen EMEPYA’ya 2 bin 106 proje ile Türkiye’nin farklı illerinde ve dünyanın dört bir tarafında görev yapan öğretmenler katıldı.

Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim olmak üzere üç kategoride yapılan yarışmaya ‘Çok Yönlü Kütüphane’ adlı projesi ile katılan Özel Emine Nakıboğlu İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni İsmail Kahraman, finale kalan ilk 40 proje arasına girerek 28-29 Nisan’da Ankara yapılacak EMEPYA finallerine davet edildi.Sınıf Öğretmeni İsmail Kahraman, ‘Çok Yönlü Kütüphane’ isimli projesi ile amacının kütüphaneye ilgiyi artırmak olduğunu söyledi.

Kahraman, kütüphanelerin sadece okunan yer değil izlenen, incelenen bir bilgi müzesi olması gerektiği düşüncesiyle hazırladığı projesini şöyle özetliyor: “Öğretmenlik hayatım boyunca gerek çalıştığım okullarda, gerekse gezdiğim, ziyaret ettiğim ya da farklı görevler gereği bulunduğum okullarda kütüphaneler ya sadece oda olarak vardı ya da raflara kitaplar doldurulmuş olarak öğrencileri bekliyordu. Gördüğüm en iyi kütüphaneler soru çözme ve okuma amaçlı olarak düzenlenmiş, daha çok temizlik ve düzeninden sorumlu bir görevlisi olan, bir iki yapay çiçek konulmuş kütüphanelerdi. Eğer size kütüphaneyi gezdiren bir görevli varsa adeta misafir odasını tanıtır gibi tanıtıyor ama ne kadar kullanışlı, çok yönden yararlanılabilen bir yer olduğundan bahsetmiyordu. Projem bu örneklerden yararlanılarak hazırlandı. Kütüphane içine girdiğinizde bir bilgi müzesinde kısa bir gezinti olmalıydı. Sadece okunan yer değil izlenen, incelenen bir yer olmalıydı. Bu düşüncelerle bir kütüphanede olması gerekenlerin yanında haftanın kelimesi, haftanın atasözü ve deyimi, koridorda seçilmiş bir film (belgesel ya da eğitici bir film olabilir). Haftanın tavsiye kitabı, merak uyandıracak şekilde kısa tanıtım, sesli kitap, dünya saatleri ve yerel saatler, kitap okuma rahleleri koyma, çok okumayla ilgili ilginç bilgiler yazan ve resimler olan bir bölüm hazırlama, eski kitaplar ve paraların sergilenmesi, kabartma haritalar, maketler, yazarların tanıtımı, hediye kitap, girişi kütüphane havası veren resimlerle donatılmış bir kütüphane tasarımı yaptım.”