Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş Açıklaması

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Ekonomide de, siyasette de, bütün karar mekanizmalarında da gerçekten milletin egemen olduğu bir Türkiye'yi kurmak zorundayız. Vakit bu vakittir, zaman bu zamandır'' dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın alt katındaki salonda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Kurtulmuş, programda yaptığı konuşmada, ''Yeni Türkiye'yi kurmak istiyorsak, öncelikli olarak yeni Türkiye'nin siyasal yapısının, siyasal sisteminin değişmesi zorunludur. Bunun için anayasa tartışmalarını ve bununla birlikte gelen Türkiye'nin yeni siyasal sisteminin ne olacağı tartışmalarını çok ciddi şekilde yapmak ve milletin istediği istikamette yeni Türkiye'yi kuracak adımları atmak zorundayız'' diye konuştu.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 ihtilali sonrası bazı kontrol mekanizmaları oluşturulduğunu ifade eden Kurtulmuş, 1982 Anayasası ile kurulan sistemin bugün de uygulandığını, bu sistemin içerisinde bu hükümetin 10 yıldır attığı en önemli adımın ise Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi olduğunu belirtti.

12 Eylül'ün getirdiği sistemin hiçbir noktasına dokunulamadığını savunan Kurtulmuş, sadece görüntüde ve şekilde birtakım değişiklikleri değil, sisteminin bütünüyle değiştirileceği adımların atılmasını istediklerini aktararak, ''12 Eylül Anayasası'nın getirdiği bütün bu sistemi, millet egemenliğini sağlayacak şekilde değiştirmek mecburiyetimiz var'' dedi.

12 Eylül darbesi davasına değinen Kurtulmuş, ''Şimdi Kenan paşayı yargılıyoruz, Şahinkaya'yı yargılıyoruz. Bunun çok güzel bir adım olduğunu hepimiz görüyor ve inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

İktidara gelenlerin hep, 12 Eylül 1980 sonrası kurulan sistemi değiştirme vaadiyle geldiğini, ancak 30 yılı aşkın süredir bu sistemin değiştirilemediğini anlatan Kurtulmuş, yeni Türkiye'nin bu anayasa tartışmalarıyla birlikte gerçekten ciddi bir şekilde kendini yeniden yapılandıracağını belirterek, sadece milletin egemen olduğu bir Türkiye'nin kurulacağını ümit ettiklerini söyledi.

-CHP'yi eleştirdi-

Türkiye'de çok partili hayata geçişin ardından partilerin nasıl iktidara geldiğini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Askeri vesayete karşı millet kimi görürse, kimin olduğunu var sayarsa, ona oy veriyor. İkincisi, Türkiye'de askeri vesayetin, bu sistemin vesayetinin sivil ayağı olarak gördüğü Cumhuriyet Halk Partisi zihniyetine karşı kimi görürse ona oy veriyor. Bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi inşallah kendisini değiştirir, kendisini yeniler ve gerçekten yeni Cumhuriyet Halk Partisi olur. Aksi takdirde şunu söylüyorum, Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlar biraz kızıyorlarmış ama kusura bakmasınlar. Bu haliyle Cumhuriyet Halk Partisi devam ettiği sürece, bütün partileri kapatsanız, bu millet Cumhuriyet Halk Partisi'ne yüzde 25'ten bir gram fazla oy vermez. Şimdi o zaman sorun 62 yıldır iktidara gelen partilerin anlayışındadır.''

CHP'nin devlet dilini kullanması nedeniyle iktidara gelemediğini ifade eden Kurtulmuş, ''Ama milletin diliyle iktidara gelenler, bir müddet sonra devletin diliyle konuşmaya başlıyorlar. İşte Türkiye'nin sıkıntısı buradadır. Onun için Türkiye'de milletin egemen olacağı bir sistemin açılacağını ümit ediyoruz. Bu 12 Eylül mahkemesi, bunun ilk adımını oluşturacak ve inşallah milletimiz yeni bir anayasayla bu yolun önünü açacaktır'' diye konuştu.

-Suriye meselesi-

Suriye meselesine de değinen Kurtulmuş, konunun bir an evvel barışçıl yoldan çözülmesini temenni ederek, ''İnşallah Türkiye, bu Suriye kıskacından, işin içerisine çekilmeye çalışıldığı bu girdaptan bir an evvel kurtulur ve Türkiye uzunca bir süredir ciddi bir şekilde birçok alanda dünyada adını duyurmaya başlamışken, Türkiye problemlerin, harplerin, kavgaların, savaşların ülkesi haline gelmez'' dedi.

Türkiye'yi bölge ülkelerinden ayıran özelliğin demokrasi olduğunu belirten Kurtulmuş, demokrasiyi gerçekten demokrasi haline getirmek gerektiğini ifade ederek, ''Ekonomide de, siyasette de, bütün karar mekanizmalarında da gerçekten milletin egemen olduğu bir Türkiye'yi kurmak zorundayız. Vakit bu vakittir, zaman bu zamandır. Türkiye, çok partili siyasi hayatında ilk sefer, millete yakın, millet adına, güçlü bir siyasal sistem değişikliğini yapabilme fırsatına, imkanına kavuşmuştur. Eğer bu imkan heba edilirse, tarihi bir sorumluluk altına girilmiş olur'' ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarından da yeni bir anayasa yapılması ve yeni bir Türkiye'nin kurulması konusunda destek vermelerini isteyen Kurtulmuş, ''Eski köhne sistemin gitmesi için elinizden gelen güçle siyaseti desteklemenizi, hatta siyasete baskı yapmanızı istiyoruz'' diye konuştu.