Günay: İhlara Vadisi'nin Dünya Miras Listesi Dışında Kalması Eksiklik

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünya mirası kalıcı listesine yeni bir alan kabul ettirmenin şartlarının zorlaştığını belirtti.

Günay, "Göreme Kapodokya Milli Parkı içinde Ihlara Vadisi'nin dışarıda kalmış olması bir eksiklik. Kapadokya'daki tarih parkı içindeki aynı doğal oluşum, aynı jeolojik yapı, aynı tarihsel inanç kalıntısı var. Bu alanı da bu listeye kazandırmak için bir çalışmamız var." dedi.

Bir dizi gezi ve incelemede bulunmak üzere Aksaray’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Somuncubaba Külliyesi ve Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Günay, Belediye Başkanı Nevzat Palta’dan, yapımı devam eden Somuncubaba Kültür Merkezi hakkında bilgi aldı. Ardından Somuncubaba Türbesi’nde dua eden Bakan Günay, buradan Aksaray’ın merkeze bağlı Selime Kasabası’nda bulunan Selime Katedrali’ni ziyaret etti. Buradan da Ihlara Vadisi’ne geçen Günay, vadide incelemeler yaptı. Günay, Ihlara Vadisi’nin en büyük problemlerinden olan asansör sorununun da hafif raylı sistem ile birlikte vadinin doğasını bozmadan yapılabileceğini söyledi.

Vadide, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Ihlara Vadisi’nin UNESCO Dünya Kalıcı Miraslar Listesi’ne alınması konusunda Bakan Günay’dan destek istedi. Bakan Ertuğrul Günay, dünya mirası kalıcı listesine, aday listesine de yeni bir alan kabul ettirmenin şartlarının ağırlaştığını, zorlaştığını ifade etti.

Günay şöyle devam etti: "Şimdi buna çalışıyoruz, ben de Göreme Kapadokya Milli Parkı içinde Ihlara Vadisi’nin dışarıda kalmış olmasını, geçmişten kaynaklanan bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Geçende arkadaşlarımızla biz bu konuya müdahale ettik. Göreme kapsamı içine, yani Kapadokya ismi altında Göreme Ihlara Kapadokya Milli Parkı, tarihsel milli parkı alanı içinde ki aynı doğal oluşum, aynı jeolojik yapı burada ve aynı tarihsel inanç dönemi kalıntıları var. Bu alanı da bu listeye aldırma konusunda bir çalışmamız var. Bununla ilgili yerel yönetimlerle yapacağımız, özel idare ile yapacağımız çalışmalar var. Yani alan yönetimiyle ilgili başka planlama çalışmaları ile ilgili, inşallah bu yıl ya da gelecek yıl bunu halledeceğimizi umut ediyorum.”

Belediye Başkanı Kudret Özeş ise Güzelyurt’ta bulunan Aziz Gregorios Cami Kilisesi’nin yılda birkaç kez ayine açılmasının mahsuru olup olmadığını sorması üzerine Bakan Günay, şunları ifade etti: “Göreve başladığımda Demre, Ayanikolas ya da bizim Noel Baba dediğimiz yerde daha önce vardı ayin, durdurmuşlardı. Ben Noel' de her yıl 26 Aralık mı, 24 Aralık mı izin verdik, yapıyorlar. Dünyanın da turisti geliyor. Biz Sümela’ya da izin verdik, Akdamar’a da verdik, başka yerlere de veriyoruz, yılda bir gün gelsin adam, burada bağırıp çağırmadıktan sonra, savaş narası atmadıktan sonra dua edecekmiş, ister Rumca etsin, ister Türkçe etsin, ister Arapça etsin. Dua etmek hangi dinde olursa olsun, hangi inanca göre olursa olsun, Yaradan'a ediliyor. Ben bunda bir mahsur şahsen görmüyorum. Ama bazı şoven çevreler, bazı aşırı çevreler bunları mahsurlu kabul ediyor. Siz bölge halkı olarak, 'yılda bir gün iki gün özel günlerde olsun' derseniz, ben bunu hemen teklif ederim.”