EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu Açıklaması

Ege Bölgesi Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, 3,5 yıl önce İzmir'de 3-4 firmanın savunma sanayine üretim yaptığını, bugün bu sayının 52'ye yükseldiğini bildirdi.

EBSO tarafından hazırlanan savunma sanayinde tedarikçi olabilecek İzmir firmalarını içeren sektör analizi projesi raporu, EBSO Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda açıklandı.

Toplantıda konuşan Gökçüoğlu, proje kapsamında 3 ayda 75 firma ile görüşme yapıldığını, bu firmalar arasında savunma sanayine üretim yapabileceklerin tespit edildiğini belirterek, ''Bu aşamadan sonra, bu firmalarımız adım adım yerli savunma sanayine üretim yapmaya başlayacaklar'' dedi.

İzmir'de 3,5 yıl önce 3-4 firmanın savunma sanayine üretim yaptığını, bugün bu sayının 52'ye yükseldiğini anlatan Gökçüoğlu, ''Bu azımsanacak bir rakam değil. Çünkü savunma sanayine üretim yapmak için gerekli kriterler çok katı'' diye konuştu.

Gökçüoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketinde savunma sanayinin en stratejik sektörlerin başında yer aldığını kaydederek, sanayicilere bu teşviklerden mutlaka yararlanmaları çağrısında bulundu.

EBSO Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan, dış kaynaklara bağımlılığın azaltılması, politika ve güvenlik açısından güçlenmenin yolunun açılması, sanayileşme ve teknoloji kullanımını destekleyerek yenilikçi çalışmalara öncülük etmesi gibi nedenlerle savunma sanayinin öneminin tartışılmaz olduğunu vurguladı.

Oda olarak yürüttükleri çalışmayı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu malzemeleri yerli kaynaklardan temin etmesini sağlamak ve İzmirli firmaları katma değeri daha yüksek ürünler için teşvik etmek amacıyla başlattıklarını ifade eden Özkan, bu kapsamda savunma sanayine tedarikçi olabilecek İzmir firmalarına yönelik sektör analizi raporunu oluşturduklarını söyledi.

Özkan, İzmir bölgesinin çok teknolojik bir altyapısının bulunduğunu dile getiren Özkan, savunma sanayine üretim için entegrasyonun kolaylıkla sağlanabileceğini, işletmelerin sektöre hizmet sunma açısından yeterli olduklarını gördüklerini bildirdi.

EBSO olarak uzun vadede rekabet üstünlüğü yaratacak yapılara ulaşmak amacıyla savunma sanayi alanında çalışan ve çalışma potansiyeli olan firmaları bir araya getirip sinerji yaratmayı hedeflediklerini belirten Özkan, ''Sonuç olarak nihai amacımız, katma değeri oldukça yüksek olan savunma sanayi sektöründe İzmir'in önemli bir yere gelmesi'' dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş da, kurumun organizasyon yapısı ve tedarik faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi .