CHP’li Özkes: Başbakan Yasaklanan Kitapları İnceleyerek Mi Böyle Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1944 yılında İsmet İnönü tarafından yasaklandığını söylediği kitaplarla ilgili, "Başbakan bu kitapları görüp inceleyerek mi böyle konuştu?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1944 yılında İnönü tarafından yasaklandığını belirttiği iki dini kitabın, toplatılma gerekçesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Geçmişine saygı, vefa, kadir göstermeyen geleceğine de güvenemez." diyen Bilgehan şöyle konuştu: "Başbakan sık sık CHP tarihini ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarını eleştiriyor. Siyasette eleştiri doğaldır ancak, doğru olmak kaydıyla. Başbakan, 1944'de iki kitabın, İsmet İnönü ve Bakanlar Kurulu kararıyla toplatılmasını, dönemin yöneticilerinin inanç özgürlüğüne karşı tavırlarının somut örneği olarak gösterdi. Benim çocukluğum namaz kılınan bir evde ve iyi bir Müslüman olan anneannem Mevhibe İnönü ile gittiğim mevlitlerde geçmiştir. Bu nedenle yasaklamayı çok yadırgadım, Başbakan'ın açıklamaları içime dert oldu ve araştırdım." Başbakanlık Devlet Arşivleri Müdürlüğü'nden Bakanlar Kurulu'nun gerekçeli kararını istediğini ancak gerekçenin ortadan yok olduğunu savunan Bilgehan, yasaklanmış kitapları bulduğunu ve din uzmanlarına incelettiğini belirtti.

Bilgehan, "Her iki kitapta da aslıyla uygun olmayan, İslamiyete aykırı Müslümanlık karşıtı bölümler var. Mevlit de, namaz kitabı da gerçeğe aykırı ve yanlışlar içeriyor. Bu kitaplar, doğruları basılıp halkın hizmetine sunulmak için toplatılmıştı." diye konuştu.

Bilgehan, "Hayatta olmayan ve kendilerini savunamayacak insanları haksızca suçlamak bir Başbakan'a yakışır mı? İftira atmak, Müslümanlıkta günah, siyaseten de ayıp değil mi?" sorularını yöneltti.Her iki kitapta da İslam'la bağdaşmayacak bilgiler olduğuna ifade eden Özkes ise şunları söyledi: "Kitaplarda Kunut duaları yanlış verilmiş, ayakkabıya mesh anlatılmış ve bir bölümünde de erkeğin ipekli elbise giymesi ve bıyıklarını kesmesi gerektiği gibi bilgiler yer almaktadır. Ayrıca Mevlidi Şerif'e mütenasip olmayan dizeler de kitapta bulunmaktadır. Sayın Başbakan bu kitapları görüp inceleyerek mi böyle konuştunuz? Tavsiyem şudur ki; Başbakan, kılavuzunuz kimse onu değiştirin." Başbakan'ın İsmet İnönü ile adeta savaştığını öne süren İhsan Özkes ise Mevlana'nın "Ölülerle savaşarak kahraman olunmaz." sözlerini hatırlattı. Özkes, şunları söyledi: "Başbakan'a soruyorum: Sıffin Savaşı'nda Kuran istismarının dile getirilmesinden neden rahatsız oluyorsunuz? Savaşta Kuran'ın mızrak uçlarına takılmasıyla Müslümanlar arasına sokulan fitne fesat ile günümüzde Kuran üzerinden çıkarılan gerginlik arasında bir bağ ve benzerlik mi görüyorsunuz yoksa? Arabistan'da Kâbe’de Osmanlı'nın yaptığı revaklar yıkılıyor. Daha önce konu gündeme geldiğinde zamanın dirayetli yöneticiler tarafından engellenmişti. Maalesef bugünün imam hatip mezunu liderler yıkımını engelleyemedikleri revakların enkazına talip oluyorlar. Araplar da buna herhalde 'tayyip tayyip' diyorlardır. Ecdad yadigârı revakların yıkılmasına neden suskun kalıyorsunuz?" Özkes, "Siz Müslüman olmayı önce Allah'a sonra CHP'ye borçlusunuz' sözüme Başbakan çok kızmıştı. Şimdi soruyorum; rahmetli İnönü, bıyıksızları imansız sayan bu kitabı yasaklayarak bıyıksız AKP'lilerin imanını kurtarmamış mı?" diye sordu.