Babacan: Balkanlar'da Ortak Bir Ekonomik Bölge Oluşturulmalı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Arnavutluk’u Türkiye’nin Balkanlardaki ortağı olarak gördüklerini belirterek, "Balkanlar ortak bir ekonomik bölge oluşturmalıdır." dedi.

Babacan: Balkanlar'da Ortak Bir Ekonomik Bölge Oluşturulmalı
TOBB 'da gerçekleştirilen Türk Arnavutluk İş Forumu 'na, Arnavutluk Cumhuriyet Başkanı Soli Banishai, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ilir Zhila, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk Arnavut İş Konseyi Başkanı Hoşmet Küirüm katıldı.

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye Arnavutluk iş Formu 'nda ortak bir tarihi ve kültürü paylaştığına işaret etti. İki ülke arasında özel bir bağın var olduğuna değinen Ali Babacan, savunma, ulaşım, kültür alanlarında yoğun bir trafiğin varlığından bahsetti. Balkanlardaki büyün ülkelerin tek bir ekonomik bölge oluşturmasının Türkiye 'nin hedefi olduğunu kaydeden Babacan, “Ekonomik bağımlılıkların olduğu projelerle, gümrüklerin kaldırılması, serbest ticaret bölgelerin kaldırılması hedeflerimizdir. Bunun için gümrüklerin kaldırılması istiyoruz. Biz bu gün Arnavutluk 'tan çıkan birinin sınırlarla karşılaşmadan ülkemiz diğer ülkelere geçmesine imkan tanıyoruz. Bizim, dış politikamız ortaklıklar oluşturmak vizyonumuz .Türkiye artık bunu gerçekleştiriyor. Bütün coğrafyada bunu egemen kılmak hedefimiz.” şeklinde konuştu.

Arnavutluk 'u Türkiye 'nin Balkanlar 'daki stratejik bir ortağı olarak gördüklerini dile getiren Babacan, “NATO 'da müttefikiz. Size yoğun bir destek verdik. Arnavutluk 'un AB sürecini de destekliyoruz. Ülkelerimiz ve haklarımız arasındaki dostluğu pekiştiren önemli bir unsur da ekonomik yatırımlar. Şu an yatırımlarımız karşılıklı olarak 397 milyon dolara ulaşmış durumda. Arnavutluk 'un potansiyeline baktığımızda aslında bu ticaret rakamlarının uzak olduğunu görüyoruz. Bulunduğumuz nokta potansiyelin altında. Buna benzer toplantılar gerçekten önemli rol oynayacaktır. Farkı sektörlerde işbirliklerimiz olacaktır. Arnavutluk 'un Adriyatik Denizi 'ne uzun bir sahili var. Türkiye 'nin turizmde kazandığı deneyimi Arnavutluk 'a aktarmak istiyoruz. Önemli bir iş birliğini hakim kılmak ülkelere fırsat veriyor.” diye konuştu.

'AB VE ABD TÜM ÇABALARA RAĞMEN BÜYÜYEMİYOR '
Ekonomi yönetiminde güven ortamının sağlanmasının çok önemli olduğunun altını çizen Babacan, şunları söyledi: 'Bunu, kaybettiğinizde her şey bozuluyor. AB resesyona giriyor. AB Merkez Bankası, görülmemiş miktarda likidite piyasaya sürüyor. Trilyonlarca eurodan bahsediyoruz. Ancak, AB yine de büyümüyor. Çünkü, AB 'de bugün güven sağlanamıyor. Siyasi karar alma mekanizmaları işlemiyor ve Sonuçları ortada. ABD 'de karşılıksız olarak piyasaya para veriliyor. Yüzde 1 büyüseler çok sevinecekler. İşte Sonuç yine ortada. Güven, sağlarsanız dünyanın kaynakları size açık. Bu gün bakıyoruz, petrol zengini ülkelerde sanayi yok. Tek bir kaynağa dayalı büyüme modelini tercih ediyorlar.”

'TELEKOMİNİKASYONA YATIRIMLARINIZI BEKLİYORUZ '
Arnavutluk Cumhuriyet Başkanı Soli Banishai ise Türkiye 'de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bu ziyaretin ülkesi açısından büyük bir önem ifade ettiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ortak geçmişe işaret eden Banishai, 'Arnavutluk 'un bağımsızlığının 100. yıl dönümünde yaptığımı bu ziyaret, iki ülke ve iki ulusun kardeşliğine işaret etmektedir. Ülkenizle ilişkilerimiz yüzyıllara dayanmaktadır. Arnavutlar, Osmanlı dönemlerinde önemli görevlerde bulundular. Önemli olan halklarımız arasındaki dostluğun tarihidir. Aynı zamanda kan ve akrabalık bağlantılarımız var. Ülkenizde yaşayan Arnavut sayısı dünyanın diğer ülkelerinden fazladır. ' ifadelerini kullandı. Son 10 yılda Arnavutluk 'un ekonomik olarak 9 kat büyüdüğüne işaret eden Arnavutluk Cumhuriyet Başkanı Banishai, 2005 yılından bu yana Arnavutluk 'taki Türk yatırımlarının giderek arttığını belirtti.

Soli Banishai, şöyle devam etti: 'Türkiye bu gün koşan bir ülkedir, ekonomi alanında. Türkiye bütün dünyanın yatırımcılarını esinleyen bir ülkedir. Bütün diğer ülkelere göre dünya krizinin Sonuçlarının en hafif şekilde atlattı. Arnavutluk küçük bir ülkedir, Balkanlar 'da ama ekonomimiz 2006 yılından ihracatını 2 kat arttırdı. Bu yıllarda Arnavutluk 'ta yabacı yatırımlar 3 kat arttı. Telekominikasyon ve diğer alanlarda yatırımlarınızı beklemekteyiz. Arnavutluk hükümeti dostane bir ortam yaratmak için iş çevrelerine imkanlar sağlıyor. Arnavutluk hükümeti, iş çevrelerine en az müdahale eden 10 ülkelerden birdir. Biz elimizden geleni kararlılıkla yapıyoruz.”

“BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRIN”
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında Arnavutluk 'un Türk yatırımcılar açısından çok önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, şunları aktardı: 'Bugün Türkiye 'ye gelen turist sayısı 32 milyonu aşmıştır. Bu Türkiye 'yi dünyanın 7. büyük ülkesi konumuna getirmiştir. Arnavutluk'u Balkanların en büyük turizm ülkesi haline getirebiliriz. Müteahhitlik alanında da dünyada önemli bir ülke konumuna geldik. Eksi 40 dereceden artı 40 dereceye kadar müteahhitlik sektöründe iş yapıyoruz. Bu kardeşler açısından çok önemlidir. Bizler, aynı kültürü paylaştığımız Arnavutluk 'la daha fazla iş yapmak işitiyoruz. Bundan 10 yıl önce bir şirket kurmak için 45 gün beklerdik. Şu anda birisi şirket kurmak isterse sadece 1 saatte kurabiliyor. Sadece 2 kişinin imzası gerekiyor. Maalesef bürokrasinin kurumsal milliyetçiliğinin aşamamaktayız. Sizden de ricamız yapacağımız yatırımlardaki bu bürokratik engelleri kaldırmanızdır.”