'Altın Çocuk, Girmeye Korktuğumuz Semtlerin Yolunu Açtı'

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, pek çok kişinin geçmeye bile korktuğu semtlere gönüllü insanların gittiğini ve oradaki çocuklara hiçbir karşılık beklemeden eğitim verdiğini söyledi.

'Altın Çocuk, Girmeye Korktuğumuz Semtlerin Yolunu Açtı'
Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile Adana Ticaret Borsası’nın Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yürüttüğü 230 bin lira bütçeli ‘Altın Çocuk Projesi’ tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Seyhan Kültür Merkezi’ndeki tanıtım toplantısının sunuculuğunu Samanyolu Televizyonunda yayınlanan Maceracı programından tanınan Murat Yeni yaptı.

ATB Başkanı Muammer Çalışkan, borsa yönetimiyle birlikte okuma salonlarını ziyaret ettiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini, pek çok kişinin geçmeye korktuğu semtlere gönüllü insanların gittiğini ve oradaki çocuklara hiçbir karşılık beklemeden eğitim verdiğini aktardı. Bu durumun kendilerini çok etkilediğini aktaran Başkan Çalışkan, yönetimdeki arkadaşlarıyla beraber okuma salonlarına destek olma kararı aldıklarını ifade etti.

Bunun ardından Altın Çocuk Okuma Salonlarını daha yakından tanıdıklarını ifade eden Çalışkan, “Göçün yoğun olduğu bölgelerdeki çocukları tamamen ücretsin fen ve Anadolu liselerine hazırlıyorlar. Aynı zamanda aileleriyle ilgileniyorlar. Bu çocukları merkezdeki dershanelerde gelin sizi ücretsiz okutalım deseniz oralara her gün gidip gelecek yol paraları bile yok. Tüm yönetim kurulu arkadaşlarımız ittifakla gerek borsa olarak gerekse şahsi olarak nasıl katkı sağlarız diye düşünmeye başladık. Valilikten SODES’e katılmamız için çağrı geldi. Bunu fırsat bilerek dernekle irtibata geçip SODES’e müracaat ettik. Bizim desteğimiz, derneğin kendi öz kaynağı ve SODES’ten gelenle birlikte 230 bin lira bütçeli bir proje hazırladık. Bu çocuklara sahip çıkmak hepimizin sorumluluğunda.” diye konuştu.

DERSHANEYE GİTMEK İÇİN PARA BULAMAYANLARI SAHİPLENECEĞİZ
Türkiye’de ekonominin her geçen daha iyiye gittiği, büyümede rekor kırıldığının konuşulduğunu ifade eden Çalışkan şunları söyledi: “Bu rakamlar toplumun tüm kesimlerinin refah içinde yaşamasını sağlamıyorsa pek de anlam ifade etmiyor. Bize düşen bu dengeyi sağlamak için gereğini yapmak. Bir kesimin çocukları dershaneye gidebilmek için yol parası bile bulamazken biz burada rahat edeceğiz! Buna bizim dinimiz de kültürümüz de müsaade etmez. Bu dengeyi kurmak için elimizden geleni yapacağız. Zihnimizde polise taş atan diye yer edinen çocuklar artık topluma kazandırılıyor. Hem onlar hem toplum kazanıyor.” Altın Çocuk Proje Koordinatörü Cengiz Yüce, derneğin 2007 yılında 2 şube ve 450 öğrenci ile eğitme başladığını bugün ise 16 şube ve 4000 öğrenciyle faaliyetlerini sürdürdüklerini aktardı. Kenar mahallelere göçle gelen ve yeterli eğitim imkanı bulunmayan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini yakalamalarını sağlamak ve onlara aydınlık bir gelecek sunmak için çalıştıklarını dile getiren Yüce, geçen yıl bir öğrencilerinin 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olduğunu hatırlattı.

GELİNEN NOKTAYI YETERLİ GÖRMÜYORUZ
Projeden belirli bir süre destek aldıklarını ancak hizmetlerin sürekli olabilmesi için hayırseverlerin desteğine ihtiyaç duyduklarını aktaran Yüce, gelinen bu noktayı yeterli görmediklerini sokaklarda bir tek kişi bırakmayana kadar bütün çocuklara sahip çıkmayı kendilerine hedef edindiklerini kaydetti.

Okuma salonlarına giden çocukların şiir ve türküleriyle renk kattığı tanıtımda konuşan Adana Valiliği SODES Proje Koordinatörü Adem Yılgın ise borsayla birlikte Altın Çocuk Projesine destek vermekten dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını kaydetti.

Çocukları okuma salonları sayesinde Anadolu liselerini kazanan velilerden Mehmet Türkmenoğlu, sadece kendi çocuğunun değil mahalledeki bir çok kişinin hayatının okuma salonlarıyla değiştiğini söyledi.

Türkmenoğlu, “Okumayı hayal bile edemeyen çocuklar artık öğretmen, doktor, avukat, mühendis olmak istiyor.” diye konuştu.

Sınavlara okuma salonlarında hazırlanarak ÇEAŞ Anadolu Lisesi’ni kazanan Mesun Canördek, gelecekle ilgili hiçbir planı olmadan yaşarken okuma salonları sayesinde hayatının değiştiğini söyledi.

Anadolu lisesini kazanmayı aklından bile geçiremediğini dile getiren Canördek, “Okuma salonlarındaki hocalarım sayesinde başardım. Artık doktor olmayı hayal ediyorum. İnşallah bunu da başaracağım.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından okuma salonlarında başarılı olan öğrencilere hediyeler verildi.

Programa Dernekler İl Müdürü Recep Kurtoğlu, ATO Başkanı Muammer Çalışkan ve çok sayıda davetli katıldı .