AK Partili Şahin: Sendika Kurma ve Yöneticisi Olma Kolaylaşıyor

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, 4688 sayılı yasada yaptıkları değişiklikle sendika kurma ve yöneticisi olma işlemlerinin basitleştirildiğini söyledi.

Mustafa Şahin, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla bazı temel değişikliklerinin yapıldığını belirtti.

Yıllardır gündemde olan memurlara yönelik toplu sözleşme hakkının kullanımı ve sendikal haklar gibi birtakım düzenlemelerde, AK Parti iktidarlarına kadar hiçbir ilerleme kaydedilmediğini anlatan Şahin, 4688 sayılı yasada yaptıkları değişiklikle kamuda yeni bir dönemi başlattıklarını ifade etti.

Şahin 4688 sayılı yasada yapılan değişikliklerin 3 ana başlık altında toplandığını söyleyerek şunları aktardı: “Bunlar hoplu sözleşme hakkının kullanımının düzenlenmesi, toplu sözleşmenin yapılma usulünün, taraflarının, kapsamının, toplu sözleşmeden yararlanacak olanların, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, kamu görevlileri hakem kurulunun teşkili ile çalışma usul ve esaslarının belirlenmesidir. Yasaya göre bazı temel değişiklikler yapıldı. Bunların başında sendikaya üye olmak için aranan adaylık ve deneme süresinin bitimi şartları kaldırılmaktadır. Diğer bir madde değişikliği ile de sendika kurmak ve sendika yöneticisi olmak işlemleri basitleştirilmektedir. Tasarıda sendikaların 4688 sayılı yasada olmayan organlar kurmasına olanak verilmektedir. Bu konuda tüzük değişiklikleri yeterli görülmektedir. Tasarı delege seçimini öngörmekte ve üye sayısı 1000’i geçen sendikalarda delege seçimini istemektedir. asarı ile sendikaların genel kurul süreleri 4 yıla çıkarılmaktadır. Şube açma ve kapatma yetkisini yönetim kurullarına vermektedir. Tasarı ile sendikalara uluslar arası kuruluşlara üye olma olanağı getirilmektedir."