Baro Başkanı Korucu Açıklaması

Nevşehir'de 5 Nisan Avukatlar Günü düzenlenen törenle kutlandı.

Nevşehir Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı'nda düzenlenen Avukatlar Günü programına, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ağır Ceza Reisi Sinan Akdoğan ve Baro Başkanı Fahri Korucu'nun yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Baro Başkanı Korucu, burada yaptığı konuşmada, savunma mesleğinin adaletin olmazsa olmazı, vazgeçilmezi, temel unsuru olduğunu, savunma olmadan verilen bir kararın, verilebilecek en doğru karar dahi olsa vicdanlarda soru işareti bırakacağını söyledi.

Korucu, Türkiye'de en önemli hususların başında, yeni anayasa çalışmalarına olduğunu, son dönemde yeni anayasa çalışmalarının hız kazandığını, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla çoğulcu bir anayasa yapma çalışmalarının birçok önemli konunun önüne geçtiğini belirtti.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu noktasında kuşku olmadığını kaydeden Korucu, ''Bu inanış, toplumun tüm taraflarının ortak görüşüdür. Biz de Nevşehir Barosu olarak buna inanıyor ve bu çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Bizim için anlamlı olan bugün, anayasa çalışmaları yapılırken, yargı bölümünün yeniden ele alınmasının da bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Öteden beri göz ardı edilen ve önceki anayasalarda yer almayan avukatlık mesleğine, yeni anayasada mutlaka yer verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz'' dedi.

Yeni anayasada, avukatların da yargının ayrılmaz bir parçası, hatta vazgeçilmesi olduğunun altının çizilmesi ve avukatlık mesleğinin tanımlanması gerektiğini kaydeden Korucu, şöyle devam etti:

''Ülkemizde yıllardır var olma, varlığını kabul ettirme mücadelesi veren avukatların ve bir kamu hizmeti olan avukatlık mesleğinin artık anayasaya da konulmasının zamanı gelmiştir. Bu şekilde yapılacak düzenleme ile en azından teorik tartışmalara son verilmiş olacaktır. Bu itibarla, başta avukatlık mesleğinin tanımlanmasının gerekliliği karşısında, ülkemizde son dönemde başlayan yeni anayasa çalışmalarını destekliyor ve toplumun tüm taraflarının katılımıyla, her düşüncenin temsil edildiği, ülkemizin önünü açacak yeni bir anayasa için gereken katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Mesleğimizle ilgili olarak sizlerle paylaşmak isteğim ikinci husus ise, avukatlık mesleğine karşı yapılan doğrudan ve dolaylı saldırılardır. Bu durum avukatın toplumdaki yeriyle doğrudan alakalıdır. Bu konu aslında bir bakış açısı sorunudur. Toplum nezdinde savunmanın önemi artık yeterince anlaşılmış olmasına rağmen, savunma görevini yerine getiren avukatlarla ilgili mevzuattaki eksiklikler ve uzun süredir mesleğin sorunlarına dair en ufak bir adım atılamamış olması mesleğimizi fazlasıyla saldırıya açık hale getirmektedir. Nitekim geçtiğimiz hafta içinde Afyonkarahisar Barosu avukatlarından Hüseyin Bürhan Hayran'ın sırf taraf vekili olması dolayısıyla öldürülmesi olayı bunun en tipik, ama bir o kadar acı örneğidir. Geçmişte baromuza mensup meslektaşlarımıza yapılan şiddet olaylarıyla da karşılaşılmıştır. Ülkemizde bugüne kadar daha nice meslektaşlarımız mesleğini ifa etmenin bedelini canlarıyla ödemiştir.''

Buradaki programın ardından heyet Adliye Sarayı içerisinde yer alan Baro Başkanlığı'nda hazırlanan kokteyle katıldı.