Demirtaş: 'Burası Teksas Değil'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hipermarketlerin uyguladığı haksız rekabetin uzunca zamandır devam ettiğini ve neredeyse köylere kadar hipermarketlerin girdiğini belirtti.

İZTO'da 'Hipermarketlere Mal ve Hizmet Tedariki Yapan Gıda Firmalarının Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Gıda Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı' düzenlendi.

Son 15 yılda büyük kentlerden kasabalara kadar neredeyse köylere kadar hipermarketlerin geldiğini anlatan (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Türkiye'de 14 bin 705 organize perakendecinin var. Sektör Avrupa'da 7'nci, dünyada 10'uncu sıraya yükseldi. Ticareti herkes yapabilir ama kuralları olması gerekir. Burası Teksas değil, kuralıkendileri koymuyorlar. Ama maalesef kuralı büyük hipermarketler koyuyor" diye konuştu

Alışveriş merkezi yasasının çıkması için çalıştıklarına değinen Demirtaş, şu ana kadar 17 taslak oluştuğunu ancak kanunun belli olmadığını aktardı. Bu durumun KOBİ düzeyinde olan firmaları endişeye sevk ettiğine değinen Demirtaş, "Hipermarket yasasının çıkmaması üretici firmaları da perişan ediyor. Firmaların, işletmelerin kimyası bozuluyor. Üretici alacağını alamadığı zaman dengeler bozuluyor. Bununla birlikte iş alemi de zarar görüyor. 14 meslek komitesinden 6 bin üye bu işten zarar görüyor. Ortaksorun haksız rekabet. Bu yasanın olmaması bizi üzüyor. Alışverişlerde fatura dışı ödeme var. herkesten raf bedeli alıyor. Pek çok üyemiz rafa girmek için para ödüyor bir de çıkarken para ödüyor tabi çıkabilirse" dedi.

Hipermarketlerin sattığı ucuz mallardan dolayı üyelerinin mal satamadığına dikkat çeken Demirtaş, alışveriş merkezlerinin haksız faturadan para kazandığını vurguladı. Hipermarketlerin alanlarına saygı duyacaklarını anlatan Demirtaş, şöyle devam etti: "Rekabet koşullarına uymak gerekir uymanın da karşısında biz dururuz. Kanun çıktığında mücadele edecek gücü kalmamış teslim olmuş bir perakende sektörü olacak. Bunun da bir yararı olmayacak. Bunun için yönetim kurulu olarak elimizden geleni yapacağız. Sorununuzu biliyoruz ama çözüm olamıyoruz. Bunun içinde özür diliyoruz."

"HİPERMARKETÇİLER TİYATROCU"
İZTO Meclis Üyesi Bekir Şahiner ise, hipermarketlerin haksız kazanç için sözde kalite birimi kurduklarını, kendi isteklerine göre haksız fatura ile kendilerinden para aldıklarına dikkat çekti. 'Bunun bir tiyatro olduğunu anladık' diyen Şahiner, bunun haksız yere kazanmak için yapılmış bir tiyatro olduğunu belirtti.

İade edilmediği halde iade faturası gönderildiğini anlatan Şahiner, sevk ettikleri malın parasını hesaplarına yatırılmadığını aktardı.

"FIRINCININ EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN"
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, hipermarketlerle çok uzun zaman savaş verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

Durmuş, "Bu işin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini anladık. Artık hipermarket yasası çıksa da küçük esnafa bir faydası olmayacak. Ticarete ve marketlere karşı değiliz. Türkiye'de kanunların uygulanması gerekir. Bu yasanın çıkması için mücadele vermemiz gerekir. Hipermarketler 6 bin kalem ekmek satıyorlar. Onların ekmek üretmesi yasak olmasına rağmen ekmeküretiyorlar. Onlar ekmeği promosyon olarak 40 kuruşa satıyorlar. Halk tipi ekmeği reklam olarak kullanıyorlar. Ekmeği reklam olarak kullanmasınlar, ekmek reklam yapılamaz. Fırıncının da ekmeği ile oynanılmaz" diye konuştu.

"HİPERMARKETLERİ BİZ DEV YAPTIK"
İZTO Meclis Üyesi Vahdet Sarıkaya ise artık bu yasanın çıkacağına inanmadıklarını çıksa da artık çok geç olacağını söyledi.

Hipermarketleri kendilerinin dev yaptıklarını aktaran Sarıkaya, "Şimdi de şikayet ediyoruz. Ya bunu hep birlikte dile getirip eyleme getireceğiz ya da söylemden ileri gitmeyeceğiz. Üretici ile yaptıkları taktik hep aynı. Bizi bizden daha iyi tanıyorlar. Yerel markaları çok daha iyi destekleyerek bu işin altından kalkabiliriz. Kendi alışverişlerimizi yerel markalardan yapar ak buişin üstesinden geliriz" dedi.

Kaynak: İHA