Atso 130. Kuruluş Yıldönümünü Törenle Kutladı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 130.kuruluş yıldönümünü törenle kutladı.

Atso 130. Kuruluş Yıldönümünü Törenle Kutladı
ATSO Meclis Salonu’nda düzenlenen törene, eski meclis ve yönetim kurulu başkanları katıldı.

Törende, ATSO’da 14 yılı aşkın hizmet vermiş meclis üyeleri ile en eski üyelerine de plaket verildi.

Törende konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Akdeniz Üniversitesi ile yapılan araştırma çalışmaları sonucu, odanın kuruluş yıldönümünün 4 yıl önceye gittiğini belirterek, ilk kez 23 Nisan yerine 3 Nisan’da kutlandığını söyledi.

Tarihçi bilim adamlarının, Konya Vilayeti Salnameleri'ni inceleyerek, odanın kuruluş tarihini 3 Nisan 1882’ye götürdüklerini belirten Budak, “Bu belgeyi de içeren ATSO tarihi kitabımızı da çok değerli bir eser olarak sizlere takdim etmekten onur duyuyoruz. Odamızın ve Antalya ekonomisinin en ayrıntılı tarih kitabını da böylece yayınlamış ve odamıza ve Antalya’ya karşı önemli bir görevimizi yerine getirmiş bulunuyoruz.” dedi.

Budak, o dönemin Antalya Ziraat ve Ticaret Odası’nın yönetim kurulunun isimlerinin de tespit edildiği bilgisini verdi. Budak, şöyle konuştu: “Oda reisinin isminin Mustafa Nafiz Efendi, diğer isimlerin Hafız Mehmet Efendi, Hacı Vasil Ağa, Rıza Bey, Pandili Efendi, Ligori Efendi gibi isimler olduğu görülmektedir. 130 yılda odaya kim bilir kaç kişi hizmet etmiştir. Kaç başkan, kaç meclis üyesi? Elbette ne saymak, ne isimlerini tek tek sıralamak mümkündür?”

Geçmişteki ve şimdiki üyelerin fedakarca hizmetleriyle Antalya’nın önemli bir yere geldiğini ifade eden Budak, “Bu Odayı ATSO, bu şehri Antalya yapan isimler, kitapta da göreceğiniz gibi, gün olmuş üyelere fidan dağıtmışlar, gün olmuş su şebekesi için, elektrik getirilmesi için gayret etmişlerdir. Daha önemlisi Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal ordusuna destek olmuşlardır. Bu odanın üyeleri, hastane kurmuşlar, okul yapmışlar, organize sanayi bölgesini kurmuşlar, serbest bölgeyi kurmuşlardır.” diye konuştu.

‘ANTALYA TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ ÖNEMLİ İLİDİR’

Türk turizminin yarısını Antalya’nın oluşturduğuna işaret eden Budak, şunları kaydetti: “Tarımda Antalya, üretim değeriyle birincidir. Yabancılara konut satışında 1. sıradadır, bununla bağlantılı olarak yabancı sermayeli şirket sayısında 2. sıradadır. Antalya, kredi ve mevduat toplamında, iş yeri sayısında, AVM sayısında, otomobil veya motorlu taşıt sayısında, konut satışı sayısında, su tüketimi miktarında İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra dördüncü sıradadır. Gelir vergisinde ve gayrimenkul iradı vergisinde dördüncülük için Bursa’yla yarışmaktadır. Bu listeyi uzatmak mümkündür. Kısacası Antalya Türkiye’nin dördüncü önemli ilidir ve bu bizim üyelerimizin sayesindedir.”Türkiye’nin 2023 vizyonuna 10 yıl kaldığını dile getiren Budak, kuruluş yıldönümünde Antalya özel sektörü adına, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ve Hükümet’ten gerçek bir demokrasi ve güçlü bir ekonomi için gerekli reformların hızlandırılmasını ve 2023 vizyonunun gerçekçi bir temele oturtulmasını istedi

‘ATSO’NUN ÖNCELİĞİ ÜYELERİNİ DÜNYA İLE REKABETE HAZIRLAMAK’

ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı da konuşmasında, odanın kurucularını saygıyla andıklarını belirterek, “Geçmiş dönem yöneticilerimize büyük katkılarından ve bu ortamlarda oturma imkanı sağladıklarından dolayı şükranlarımızı sunarız.” dedi.

130 yılın bir kurum için önemli bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Akıncı, dünyada rekabetin arttığı bir ortamda ATSO’nun birinci önceliğinin, üyelerini dünya ile çok hızlı rekabet edebilir şartlara hazırlamak olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, ATSO’da görev yapan eski meclis ve yönetim kurulu başkanları Cengiz Dağyar, Tunay Altınpınar, Osman Berberoğlu, Sedat Peker, Feyyaz Dolunay Tanır kürsüye çıkarak, ATSO ile ilgili kendi dönemlerine ait anılarını anlattı.