Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Toplumun yarısını yok sayıp, yarısının zekasını, aklını, potansiyelini yok saydığımız bir kalkınma hamlesi olabilir mi, olması mümkün değil'' dedi.

Şahin, Okan Üniversitesi'nin ''5. Gaziantep Zirvesi'' çerçevesinde Şehitkamil Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlediği ''Kadın ve Girişimcilik'' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir kalkınmadan geçtiğini belirtti.

Sürdürülebilir kalkınmanın, herkesi cinsiyetine, yaşına, inancına, mezhebine, nerede doğduğuna bakmadan kalkınma hamlesinin içine katmaktan geçtiğini ve bunu başarmak gerektiğini ifade eden Şahin, ''74 milyonun kapasitesini kullanmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Bakan Şahin, 2023 vizyonunda koydukları dünyada ilk 10 ekonomi arasına girme hedefine ulaşmak için bütün toplumsal güçle mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

''Toplumun yarısını yok sayıp, yarısının zekasını, aklını, potansiyelini yok saydığımız bir kalkınma hamlesi olabilir mi, olması mümkün değil'' diyen Şahin, cinsiyet ayrımcılığı yapmadan kişilerin ehliyetine ve liyakatına bakarak bir çalışma modeli ve strateji belirlemek gerektiğini dile getirdi.

Bakan Şahin, şiddetle mücadelede de başta kadının statüsünü yükseltmek, kadının toplumun kalkınma hamlesindeki dezavantajlarını kaldırmak ve onu avantaja dönüştürmek gerektiğini belirterek, bunun için eğitim ve istihdamın çok önemli olduğunu dile getirdi.

Birçok sorunun eğitimsizlikle alakalı olduğunu ifade eden ve hükümet olarak eğitimde fırsat eşitliği için yaptıkları çalışmaları anlatan Şahin, ''İstihdam diyorsak, dönüp bakıyoruz lise altında istihdamda kadın oranı yüzde 23 iken üniversite mezunu kızlarımızın iş bulma olanağı yüzde 70'e çıkıyor'' diye konuştu.

-''Erkeklerin de Bakanıyım''

Bakan Şahin, istihdamda kadın oranını artırırken kadın girişimciliğin de çok önemli olduğunu belirtti.

Bu konudaki eğitimlerin çok önemli olduğunu ve girişimci sayısını arttırmak için çeşitli kurumların bünyesinde girişimcilik kursları açtıklarını hatırlatan Şahin, çalışan kadınların iş hayatını kolaylaştırmak için kreş açma gibi önlemler alındığını kaydetti.

Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile aile yaşantısını ve iş yaşantısını uyumlaştıracak sosyal güvenlik sistemini part time sisteme dönüştürecek çalışmalar yapıldığını belirtti.

Kadının hem ekonominin hem sosyal hayatın içinde ve toplumun bir parçası olmasını istediklerini ancak bunun kadının anne olmasına ya da kariyer yapmasına engel olmasını istemediklerini bildiren Şahin, şunları kaydetti:

''Hep söylediğimiz, ya o ya o değil tercihler değil, hem onu hem onu yapılabileceği modelleri kadınımıza, insanımıza sunmamız lazım ki erkeklerimiz de mutlu olsun. Akşam eve gittiği zaman daha huzurlu bir ortam olsun. 'Sayın Bakanım' diyorlar 'sürekli kadınlar için çalışıyorsun'. Ben de 'ben aile Bakanıyım, erkeklerin de Bakanıyım, kadınlar için yaptığım her şeyde aslında erkeklere de çalışıyorum' diyorum. Böyle bakmak gerekiyor.''

Bakan Şahin, kadının aklı, zekası, potansiyeli ve fıtratından doğan duygusal zekası olduğunu, bu alanda kadınların ön plana çıkması için gerekli altyapıyı oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ise Türkiye'nin ekonomideki 2023 hedefinin gerçekleşmesi için üniversitelerin Ar-Ge bölümlerinin iyi çalışması, inovasyona önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Üniversite hakkında da bilgi veren Okan, kadınların çalışma yaşamındaki koşulları ve kadın girişimciliğinin önemine değindi.

Okan, girişimcilik konusunu üniversitelerinde ders olarak okuttuklarını ve bu derslerde girişimcilerin öğrencilere yaptıkları çalışmaları anlattığını kaydetti.

Panelin açılışında, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantepliler Vakfı Başkanı İnal Aydınoğlu da birer konuşma yaptı.

Daha sonra geçilen panelde, Sabah Gazetesi yazarı ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Mehmet Barlas, Gaziantep TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehpare Şayan Kileci ve Okan Üniversitesi Muhammed Yunus Merkezi Müdür Yardımcısı Ezgi Yıldırım Saatçi konuşma yaptı.

Bakan Şahin, programdan ayrılırken vatandaşların çeşitli sorunlarını dinledi ve çözümü için talimat verdi .
Kaynak: AA