Bir Paket Sigara Karşılığında Satılan Paha Biçilmez Heykel

Amasya’da bir köylü tarafından bulunup başka kimseye bir paket sigara karşılığında satılmasının ardından polis tarafından ele geçirilip müzeye kaldırılan Hititler’in baştanrısı “Teşup heykelciği” 50 yıldır Amasya Müzesi’nde sergileniyor.

Bir Paket Sigara Karşılığında Satılan Paha Biçilmez Heykel
Hititler’den kalma antik bir kent olan Doğantepe beldesinde 1962 yılında bir köylünün kerpiç dökerken tesadüfen bulduğu 21 santim uzunluğunda ve yaklaşık 1,3 kilo ağırlığındaki bronz döküm tekniğiyle yapılmış heykelciğin yaklaşık 23 bin eserin yer aldığı Amasya Müzesi’nin en prestijli eseri olduğunu vurgulayan Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Eser milattan önce 1300’lü yıllarda yapılmış. Şu anda kendi boyutunda, kendi ebatlarında ve standartlarında bulunmuş nadir Teşup heykelciğidir. Bunun bir benzeri dünyanın başka yerinde yok. Bin tanrılı Hititler’in baştanrısıdır, müzemizdeki en kıymetli eserdir ve paha biçilemezdir” diye konuştu.

Teşup heykelciğinin 1980’li yıllarda Almanya, Japonya ve Amerika’da açılan sergilere Bakanlar Kurulu izniyle 1 milyon dolar sigorta bedeli karşılığında gönderildiğini ve büyük ilgi gördüğünü açıklayan Özdemir, “Hititler’in tanrılar topluluğunun baştanrısı ve gök tanrısı olup ‘Fırtına tanrısı’ olarak da isimlendirilir. Hitit dönemi sonrasındaki uygarlıklar tarafından bu tanrıya ait inancı ortadan kaldırmak için gövdesinin alt yarısından tahrip edildiği düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA