'Kıvılcım' Projesi Ankara Okullarında

Ulusal ve uluslararası birçok başarılara imza atan Anadolu Ateşi, İstanbul'da başlattığı Kıvılcım Ateşi'ni Ankara'dan tüm Türkiye'ye yaymayı planlıyor.

'Kıvılcım' Projesi Ankara Okullarında
Uluslararası başarılara imza atan Anadolu Ateşi İstanbul'dan sonra Ankara'dan dünyaya açılmayı hedefliyor. Bu amaçla Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, İstanbul'da başlattığı ve büyük beğeni toplayan 2012 projesi 'Kıvılcım' çocuk gösterisiyle Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde Ankara okullarına açılıyor. Bu amaçla, sosyal, kültürel, sanatsal aktivitelerin çocukların akademik başarısını destekleyici ve arttırıcı unsur olduğuna inanan Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydanönderliğinde, ilgili Şube Müdürü Adem Alkın, Proje Koordinatörü Figen Baydar ve Çankaya ilçesine bağlı okul müdürleri ile birlikte yürütülecek proje kapsamında hazırlanan protokole imza atıldı.

ÖĞRENCİLERLE DANS ÇALIŞMALARI

Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan ve Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Yürütme Kurulu tarafından imzalanan protokol gereğince, Anadolu Ateşi protokolde belirtilen okul öğrencileriyle dans çalışmaları başlatacak. Ankara okullarındaki öğrencilerin sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, yeni yetenekler keşfetmek ve geleceğin dansçılarını yetiştirmeyi amaçlayan proje doğrultusunda 2012- 2013 eğitim-öğretim yılında çalışmalara başlanılacak. Anadolu Ateşi baş koreograflarından oluşan ekipöğretim yılı boyuca Ankara okullarında çalışmalarını sürdürecek. Kaynağını Anadolu'nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi hemen hemen her yönden derlenmiş yüzlerce halk dans figürü ve halk müziğini içinde barındıran Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu Ateşi aracılığıyla Anadolu'nun binlerce yıllık sevgi, kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor. ANADOLU ATEŞİ 1999 yılında, yıllar öncesine dayanan bir hayali gerçekleştirme üzere ilk adımını atan Mustafa Erdoğan, eski adı Sultan's of the Dance olan projenin tempolu çalışmalarını başlattı. Önce gazetelere 'dansçılar aranıyor' ilanı verildi.

750 kişi başvurdu. 750 aday arasından 90 genç seçildi ve bir buçuk yıl sürecek zorlu bir çalışma temposu başladı.

Kostümle hazırlandı, müzikler tamamlandı. Estetik, egzersiz, diyetisyen ve masaj uzmanları ile çalışıldı. Çalışmalar halk dansları adamları, bale ve modern danskonularında yoğunlaştı. Dansçılar Anadolu ritimlerinin notasyonu konulu teorik dersler aldılar. 3 Mayıs 2001 tarihinde 3-4 gösteri için sahne alıp daha sonra yurt dışında sahnelenmesi planlanan gösterinin, aylar önce biletlerinin tükenmesi nedeni ile Türkiye'deki programın uzatılması kararı alındı. Anadolu Ateşi 2002 yılında dünya turnesine başlayarak Almanya, Amerika, Arabistan, Arnavutluk, Avusturya, Azarbeycan, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, ÇekCumhuriyeti, Çin, Filistin, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Mısır, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Sibirya, Slovenya, Suriye, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan gibi dünyanın birçok ülkesinde sanatseverlerle buluştu. Anadolu'nun zengin kültürünü, dansın büyüsünü görsel bir şölenle sahnelere taşıyan Anadolu Ateşi Çin Halk Parlamento Binası'nda sahne alan ilk dans topluluğu oldu. Karadeniz Ereğli'sinde 400 bin kişi tarafından ayakta izlenen ve tek görkemli şölen olma özelliği ile Guiness RekorlarKitabı'na aday gösterilen Anadolu Ateşi Bodrum Antik Tiyatrosu'nda sahne alan ilk dans topluluğudur. 2001 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 20 milyonu bulan izleyiciye ulaştı .
Kaynak: İHA