Avustralya’da Türkçe Olimpiyatları Ülke Finali Coşkuyla Sona Erdi

Türkiye’de bu yıl 10.su düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Avustralya finali tamamlandı.

Avustralya’da Türkçe Olimpiyatları Ülke Finali Coşkuyla Sona Erdi
Melbourne Convention Center’da hafta sonu yapılan programa, bin 500’ü aşkın seyirci katılırken, bazı seyirciler ise salona giremedi. Samanyolu televizyonu haber spikeri Mahmut Filizer’in sunduğu olimpiyat finali, 4 saatten fazla sürdü. Şarkı, şiir, anadil ve özel yetenek kategorilerinde Türkiye bileti için sahne alan öğrencileri izlemek için başta veliler olmak üzere, yüzlerce kişi salonu hınca hınç doldurdu. Organizasyonu İstanbul Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen Avustralya Türkçe Olimpiyatları Finali’nin açılış konuşmasını, merkezin Başkan Yardımcısı Yavuz Aşık yaptı. 2003’te 17 ülke ile başlayan Türkçe olimpiyatlarının, günümüzde 135 ülkeye ulaştığını belirten Aşık, küreselleşen dünyada sevgi dili Türkçe’nin günden güne bütün dünyayı kapsadığını belirtti.

Aşık, “Bizler barış ve sevgi için varız. Tanzanya’da hastalara bakan doktorun, Orta Asya ülkelerinde bağımsızlığına yeni kavuşan ülkelere yardıma koşanların, muhtaçlara yardım götüren pilotların dilleri Türkçedir. Sevgi dili Türkçemizi bütün insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz.” dedi.

Törene Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Oğuz Özge de katıldı.

Türkçe olimpiyatlarının önemini vurgulayan Büyükelçi Özge, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Ortaya konan bu güzel çalışmaların kolay yapılmadığını vurgulayan Büyükelçi Özge, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sahnede bu güzel gösterileri yapan öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimize ve ailelerimize teşekkür etmek istiyorum. Burada yapılan iş kolay bir şey değil. Avustralya gibi bir ülkede Türkçe olimpiyatlarının finalini yaşıyoruz. Şu anda dünyanın birçok köşesinde çocuklar Türkçe öğreniyorlar. Bu ne kadar gurur verici bir şey. İleride bunlar daha da artacak. Evlerimizdeki çocuklarımızı unutmayalım. Türkçemiz çok ama çok önemli.”

ÇOCUĞUNU KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBEDEN DEMET ÖĞRETMEN DE UNUTULMADI
Geçtiğimiz Ocak ayında çocuğunu kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden Işık Koleji’nin öğretmenlerinden Demet Latifoğlu’nun kardeşine vefa ödülünü veren Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Oğuz Özge, konuşmasını şöyle tamamladı: “Demet öğretmenimizin hayatını kaybetmesi hepimizi acıyla sarstı. Bu ödülü size hüzünle teslim ediyorum. Işık Koleji’nin, organizatörlerin böyle bir gecede Demet öğretmeni hatırlaması büyük bir kadirşinaslık örneği. Onlara çok teşekkür ediyorum. Demet öğretmen öğrenci, öğretmen ve yakınlarının kalbinde yaşayacaktır.” İfadelerini kullandı. Finalde kompozisyon dalında ilk üçe giren Halil Erciyas, Fatma Süeda Öztürk ve Faruk Ayvaz’a ödüllerini Selimiye Vakfı Onursal Başkanı İbrahim Dellal verdi. Olimpiyatlarda verilen Çokkültürlülük ve Sosyal Uyum ödülünü ise Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) Danışmanı Orhan Çiçek adına eşi Türkan Çiçek aldı. Bu yılki olimpiyatlarda Türk Dili ve Türk Kültürü’ne Hizmet Ödülü AUSTÜRK Hafta Sonu Türkçe Okulu’na verildi.

AUSTÜRK Vakıf Başkanı İsa Güngör, ödülünü Işık Kolejleri Genel Müdürü Tuncay Terzi’nin elinden aldı. Türkçe’yi anadil ve ikinci dil olarak konuşan öğrenciler arasında yapılan şarkı, şiir, konuşma ve kompozisyon kategorilerindeki yarışmalarda büyük bir çekişme yaşandı. Bu nedenle jüri üyeleri karar vermekte oldukça zorlanırken, Türkçe şarkı yarışmasında Dilara Anaz ve Sinem Mahmood isimli yarışmacılar birinciliği paylaştılar. Olimpiyatlarda şiir ve şarkıların yanı sıra çeşitli özel gösteriler de yapıldı. Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenenler arasında yapılan özel beceri dalında Işık Koleji’nden yarışmaya katılan öğrenciler, Erzurum şivesiyle yaptıkları gösteri ile seyircilere neşeli dakikalar yaşattı. Sahneye çıkan yarışmacılar büyük heyecan yaşadılar. İzleyiciler ise şarkı ve şiirlerini en güzel şekilde okumaya çalışan yarışmacılara alkış tutarak destek ve moral verdiler. Gecenin en çok alkış alan yarışmacısı ise Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenen Wallan Koleji öğrencisi, Ruthy Kaisila oldu. Ruthy, Orhan Gencebay’ın “Dert bende, derman sende” isimli şarkısını güzel bir şekilde yorumladı. Bu arada final programında, Türkçe olimpiyatlarının iki Yunanlı sürpriz konuğuna yoğun ilgi gösterildi. Öğrencilerin performans ve yeteneklerini değerlendiren jüri üyeleri ise şu isimlerden oluştu; Melbourne Başkonsolosu Serdar Cengiz, Eğitimci Mahmut Celal Arıkan, Avustralya Türk Kültür Platformu Başkanı Hilkat Özgün, SBS Radyosu Türkçe Programlar Koordinatörü Tanju Yenisey, Victoria Çokkültürlülük Vakfı Başkanı Bülent Has Dellal ile sanatçılar Bülent Sabah, Yavuz Uydu ve Murat Bektaş. Elemelerde dereceye girenler ise şöyle:
Anadil Türkçe şiir dalında; 1.Suzan Ödemiş, 2.Atıf Onat, 3.Hasibe Ödemiş
Anadil Türkçe şarkı dalında; 1.Dilara Anaz, 1.Sinem Mahmood, 3.Yağmur Kılıç
Kompozisyon dalında; 1.Halil Erciyas, 2. Fatma Süeda Öztürk, 3. Faruk Ayvaz
İkinci Dil Türkçe dalında; 1.Raiyan Ouiada, 2. Danielle Bausch, 3. Mateen Ali
İkinci Dil Türkçe şarkı dalında; 1.Ruthy Kaisila, 2.Renay Mehmet, 3.Laila Aboucham
İkinci Dil konuşma dalında; 1.Mazappar Adilcan, 2.Enes Ahmadi, 3.Samira Qarshi