Rusya’nın En Zengini 18,1 Milyar Dolarla Özbek Asıllı Usmanov

Forbes dergisinin Rusya baskısının yayınladığı rapora göre Özbek asıllı iş adamı Alişer Usmanov, 18,2 milyar dolarlık serveti ile Rusya’nın en zengini oldu.

Rusya’nın En Zengini 18,1 Milyar Dolarla Özbek Asıllı Usmanov
Geçen yıl 17,7 milyar dolar olan servetini artırmayı bilen Usmanov’un en zengin iş adamı olmasında rakiplerinin kayıp yaşaması etkili oldu.Metal devi Metalloinvest’in sahibi olan Usmanov, Londra merkezli Arsenal Futbol klubünün de büyük ortağı. Rusya’nın etkili gazetelerinden Kommersant’ın da sahibi olan Usmanov, medya patronu olarak da biliniyor.Rusya’da son iki yıldır Novolipetsk çelik şirketinin sahibi Vladimir Lisin 24 milyar doları bulan serveti ile ilk sırada yer alıyordu.

Lisin’in mal varlığı 2012’de 15,9 milyar dolara düştü. Lisin, Forbes’un listesinde Usmanov’dan sonra ikinci sırada yer bulabildi. Forbes’un en zengin Ruslar listesinde Severstal çelik şirketinin sahibi Aleksey Mordaşov ise 15,3 milyar doları bulan mal varlığı ile üçüncü oldu.Rusya’da 4 Mart’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin’e rakip olan iş adamı Mihail Prohorov geçen yıl kaybedenler arasında. Onexim Grup’un sahibi ünlü oligark 18 milyar dolar olan mal varlığını 12,4 milyar dolara düşürdü ve listede de 3’cülükten 7’incileğe geriledi.Rusya’nın diğer 10 zengini arasında Interros yatırımın sahibi Vladimir Potanin 14,5 milyar dolarlık serveti ile 4. sırada. LUKoil’in CEO’su ve ana ortaklarından olan Vagit Alekporov ise 13,5 milyar dolarla Rusya’nın 5. zengini. Turkcell’in ortakları arasında yer alan Alfa Group’un sahibi Mihail Fridman ise 13,4 milyar dolarlık mal varlığı ile 6. sırada.

Renova Group’un sahibi Viktor Vekselberg 12,4 milyar dolarla 8. olduğu listede, önlü Rus oligark ve Chelsa futbol kulübünün de sahibi olan Roman Abramoviç 12,1 milyar dolara düşen serveti ile 9. olabildi. Novatek’in ana ortaklarından Leonid Mihelson da 11,9 milyar dolarla ilk ona girmeyi başardı.Rusya’da dolar milyarderlerinin sayısı 5 kişi azalarak 96’ya geriledi.

Rusya’da en zengin 200 kişinin mal varlığı 446,3 milyar dolara çıkarken, 2011’de bu rakam 498,6 milyar dolardı. Rusya’nın en zengin iş adamlarının yaş ortalaması 50. En zengin genç iş adamı ise 16 yaşında Deni Bajayev. 200 kişilik listede 127. sırada olan Bajeyev’in mal varlığı 750 milyon dolar. En yaşlı Rus zengin ise 650 milyon dolar serveti ile Vladislav Tetyuhin 153. sırada. Rusya’da milyarderlerin 145’i Moskova’da yaşarken, sadece 13’ü St. Petersburg’da.