Malatya'da 'Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset' Kongresi

Malatya İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde birçok araştırmacı ve akademisyenin bir araya geldiği, küresel değişimin başta siyasal ve uluslararası ilişkilerde olmak üzere diğer alanlardaki yansımalarının tartışılacağı kongreye Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen katıldı.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selma Karatepe, küreselleşme ve demokratikleşmenin devam eden süreçler olduğundan küreselleşmenin demokratikleşme üzerindeki etkilerinden bahsetti. Türkiye'nin küreselleşme sürecine dahilinde 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın etkisinin büyüklüğünü ifade eden Prof. Dr. Karatepe, küreselleşme ve demokratikleşmenin bu kongrede ele alınmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yapılan kongrelerle ilgili bilgiler veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Güneş de, "Tüm araştırmacılara yararlı bir kongre olmasını diliyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ise, Ankara'nın doğusunda yer alan en büyük komplekslerden biri olan ve özellikle sağlık alanında sağladığı başarılar ile İnönü Üniversitesi'nin adını dünyaya duyuran Turgut Özal Tıp Merkezi'nin, organ nakli ve özellikle karaciğer nakilleri konusunda dünyada önde gelen sağlık merkezi unvanına sahip olduğunu vurguladı. Tarım ve Biyoteknoloji Üniversitesi olarak hazırlanmakta olan yerleşke ile ilgili bilgilere değinen Prof. Dr. Çelik, "Dünyada artık üniversitenin rollerideğişiyor, durağan üniversiteler gelecekte zarar eden KİT'ler konumuna düşecektir" dedi.

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Küreselleşme ve Demokratik Yönetişim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Öniş, "Küresel Ekonomik Kriz ve Sonrası: Neo-Liberal Küreselleşmenin ve Liberal Demokrasinin Geleceği" konusunu ele aldı. Prof. Dr. Öniş, stratejik kapitalizmin önem kazanmasının liberal demokrasi üzerindeki etkisinden bahsetti. "2008, derin bir ekonomik sarsıntı ile birlikte büyük tartışmalara da yol açan bir yıldır" diyen Prof. Dr. Öniş,"Yerleşik paradigma devam eder diyenler olduğu gibi, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu ifade edenler de oldu" dedi

Prof. Dr. Öniş, "Bazı değişimlerle birlikte çarpıcı süreklilikler de uyanmaktadır. Süreklilik açısından konu ele alındığında, küresel yönetimde devletlerarası çıkar çatışmaları da gündeme gelmektedir. G20 ve küreselleşme sürecinin daha katılımlı gitmesi olumlu bir süreç ancak, ciddi direnç mekanizmaları da söz konusudur" dedi.

Küreselleşmenin demokratikleşme sürecinde küresel krizle birlikte daha katılımcı, merkez-çevre ayrımının giderek kaybolduğu çok boyutlu bir dünya sistemine doğru yol aldığını belirten Prof. Dr. Öniş, değişen dünya dinamikleri içerisinde bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkıda bulunacak son derece olumlu bir trend yaşanmaktadır ve daha katılımcı bir küresel gidişi de simgelemektedir" şeklinde konuştu.

Batı'da yaşanan demokrasi krizinin son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Öniş, "Hem tehdit hem de fırsatların olduğu bir dünyada, küresel anlamda daha katılımcı, liberal demokrasi açısından da farklı diyalektiklerin yaşandığı bir dünyadayız" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA