İzmir Sinema Festivali 11 Yıl Aradan Sonra Sinemaseverlerle Buluşuyor

İzmir'de sanatseverleri etkinliklerle dolu bir hafta bekliyor.

Kentte 1989-2000 yıllarında kesintisiz düzenlendikten sonra ara verilen Uluslararası İzmir Film Festivali, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle sinemaseverlerle yeniden buluşuyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 22 Nisan Pazar günü yapılacak açılışla başlayacak festival kapsamında Karaca, İzmir ve Batı sinemaları ile DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi , Fransız Kültür Merkezi'nde toplam 103 film gösterilecek.

Festivalin ulusal yarışma bölümünde ise 2011-2012 yapımı 10 Türk filmi ''Aşk ile Devrim'', ''Bu Son Olsun'', ''Eylül'', ''Geriye Kalan'', ''İz'', ''Labirent'', ''Nar'', ''Oğul'', ''Ölü Bedenden Fısıltılar'' ve ''Simurg'', Altın Artemis ödülünü almak için mücadele edecek.

Festivalin yarışma dışındaki gösterimlerine üç filmle katılacak olan Nuri Bilge Ceylan, 22 Nisan akşamı yapılacak açılışta ''Sinemaskop Türkiye'' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturacak. Ceylan, 23 Nisan Pazartesi günü Fransız Kültür Merkezi'nde atölye çalışmasına katılacak.

Festivalde, ulusal yarışma bölümünün yanı sıra dünya filmleri, kurmaca kısa filmler, belgeseller, Dokuz Eylül Üniversitesi mezunu sinemacıların çalışmalarından örnekler başlığı altında film gösterimleri yapılacak ve İzmirliler her sinemada 5'er gösterimden tüm filmleri ücretsiz izleyebilecek.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, Işıkkent Eğitim Kampüsü'nün iş birliğiyle 23 Nisan özel konseri verecek.

Şef Aytuğ Ülgen yönetimindeki konserin solistliklerini kemanlarıyla Berfin Aksu ile Ezgisu Apaydın, viyolonselle Doruk Vicdan yapacak.

İzmir'de gelecek hafta sunacağı IV. Murad operasının prömiyerine hazırlanan İzmir Devlet Opera ve Balesi minik izleyiciler için tek perdelik ''Pamuk Prenses'' balesini sahneleyecek.

İzmir Devlet Tiyatroları bu hafta 4 salonda perdelerini açacak.

İZDT'nin Konak Sahnesi, hafta boyunca ''Budala'' adlı oyuna ev sahipliği yapacak. Dostoyevski'nin ölümsüz eserini İzmir'de Bozkurt Kuruç sahneye koyuyor. Oyun, çevresindeki tüm kötülüklere rağmen iyilikten vazgeçmeyen Mişkin karakterinin başından geçen olaylarla ''İyi olmak mümkün müdür-'' sorusuna yanıt arıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi ve Konak Melek Ökte Sahneleri de bu hafta küçük tiyatroseverler için perdelerini açacak.

İki sahnede ''Deniz Kızı'' ve ''İki Kova Su'' adlı çocuk oyunları dönüşümlü izlenebilecek.

Sanatseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda ''Henry ve Alice'nin Gizli Yaşantısı'' adlı oyunu izleyebilecek.

David Tristram'ın yazdığı, Sinan Pekinton'un yönettiği iki perdelik oyunda, iletişim sorunu yaşayan çiftin öyküsü anlatılıyor.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde Aydın Doğan Vakfı 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sergisi bu hafta da gezilebilecek.

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Emine Bıyıklı'nın ''Bir Yitik Zaman'' adlı resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatseverler, Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi'nde ''Kadın Konulu Karikatürler'' karma sergisini gezebilecek.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde Figen Onat, Zeynep Türkileri, Tülay Baytosun, Emel Say, Özgül Evren Atasoy, Hüseyin Çaygül, Funda Yalçın, Fatma Atagan, Erengül Mülayim'in çalışmalarından oluşan karma resim sergisi izlenime sunuluyor.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi her cumartesi olduğu gibi bu hafta da Deniz Özgökbel'in Karagöz-Hacivat gösterisine ev sahipliği yapacak .
Kaynak: AA