Erdoğan: Suriye’de Yardım Paketi Dağıtılması Yokluk Belirtisidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de yardım paketlerinin dağıtılmasının yokluk belirtisi olduğunu söyledi.

Hatay’da içinde silah olduğu iddiasıyla el konulan gemi hakkındaki soruyu da cevaplandıran Erdoğan, “Gerçekten silah varsa incelemeye alınacak. Ülkesine geri gönderme de, alıkoymak da söz konusu olabilir.” dedi.

Başbakan Erdoğan, 13. Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı için Katar'a gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

İskenderun’da içinde silah olduğu öne sürülen gemi hakkında son durumun ne olduğu konusundaki soruya Erdoğan, “Silah konusu işi tahmini. Gerçekten silah varsa incelemeye alınacak. Ülkesine geri gönderme de söz konusu, alıkoymak da söz konusu. İncelemeleri Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yapıyor. Şu anda kesin bir şey söylemek söz konusu olamaz.” cevabını verdi. "BM, Suriye’deki gözlemci sayısının 30’dan 300’e çıkardığını bildirdi. Sayı yeterli mi?" şeklindeki soruya Erdoğan, “Sayı noktasındaki kararı BM Güvenlik Konseyi ve ilgili kurumlar alacak. Başta 250 personelin yeterli olduğu söyleniyordu. Çalışmayı yürütenler ya ‘yeterli’ diyecek ya da daha fazla gözlemci talebinde bulunacak. Daha fazla gözlemci talebinde bulunulması durumunda arttırmaya gidilecektir. Ancak, buradaki gözlem çalışmaları ne kadar tarafsız olacak? Gözleme rejim nerelerde müsaade edecek? Bunları bilmiyoruz. Gördüğümüz kadarıyla Cenevre’de bugün imzalar atıldı. Dileriz ki kan ve ölüm durur. Bundan sonraki süreçte halkın kendine olan güveni biraz daha artar.” dedi.

“Suriye’de yardım paketlerinin dağıtılması durumun nereye geldiğinin gösterir. Artık yokluk belirtileri kendini gösteriyor.” diyen Erdoğan, “Üretim durma noktasına geldi. Milli bütçe ciddi zaaf içinde. Buna ne kadar tahammül edilir? Bilemem. Çin ve İran gezisinde edindiğimiz bilgileri paylaşmıştım. Çinin görüşü bizimle örtüşüyor. İran farklı düşünüyor. Rusya ise müşterek bir çalışma yapalım diyor. Bu çalışmaları yürüteceğiz. İstanbul’daki Ulusal Geçiş Konseyi toparlayıcı bir çalışmayı sürdürmek suretiyle çok daha güçlü bir çıkış yaparlar ve Suriye’deki Ulusal Geçiş Konseyi ile koordineli olan bütün Suriye halkının rejimin yanlışlarına evet demeden bu işi demokratik yolla çözmeyi gerçekleştirir. Demokrasi ve halkın iktidarı olmadığı sürece Suriye şu sıkıntıları aşamayacaktır.” diye konuştu.

Şu anda Suriye’de dayatmacı ve otoriter bir sistemin olduğunu kaydeden Erdoğan, “Suriye halkı bundan kurtulmayı istemektedir. Şu anda10 bini aşkın kişi öldü. 25’bini aşkın sığınmacı Türkiye’de, 100 bini aşkın sığınmacı ise Ürdün’de var. Biz gelene hayır diyemeyiz. Gelene elimizden geldiği kadar destek veriyoruz. Sonun hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

28 Şubat darbesi soruşturması ile ilgili değerlendirmesi sorulan Erdoğan, “Daha önce de söylediğimiz gibi herkes şunu görüyor. Darbeler bu ülkede sorgulanıyor. 12 Eylül referandumunda söylenenler yerine getiriliyor. Adalet tecelli etsin.” dedi.