CHP’li Turhan Tayan, Doğancı Barajı’ndaki Kirliliği Bakan Eroğlu’na Sordu

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, mermer ocaklarının Doğancı Barajı’nda sebep olduğu zararları Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

Milletvekili Tayan, 1976-80 yılları arasında yapılan Doğancı Barajı 'nın, 30 yılı aşkın bir zamandır Bursalılara hizmet eden bir su kaynağı olduğunu ifade etti.

Tayan, barajın son yıllarda Uludağ 'ın güney yamaçlarında açılan mermer ve taş ocakları ile hayati ölçüde zarar gördüğünü söyledi.

Mermer ocaklarından atılan molozların ve mermer işlerinde kullanılan suyun baraj gölüne aktığını belirten Tayan, “Bir yandan baraj gölü, ocak atıkları ile dolmakta ve barajın ömrünü kısaltmakta, öte yandan ise mermer suları ile kirletilmektedir. Baraj gölünü 2 km ötesinde besleyen güneybatısındaki dere yatağına mermer ocağından heyelan gibi gelen atıkların yolaçtığı manzaradan etkilenmeyen olamaz. Bu acı manzarayı Orhaneli yönünde yolculuk yapan herkes görmektedir. Buna rağmen yetkililer, ilgililer ve sorumlular acı gerçeğe duyarsızdır.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Tayan, Bakan Eroğlu 'na cevaplaması için şu soruları yöneltti: “Bakanlık olarak bu durumdan bilginiz var mıdır? Bir teknik heyetle durumu inceletmeyi düşünüyor musunuz? Baraj gölüne zarar veren mermer ocaklarını kapatmayı düşünüyor musunuz? Baraj gölünün doğrudan su kaynak havzasındaki bu mermer ocaklarına ruhsat veren ilgililer hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Bu olumsuz gelişmelere müdahale etmeyen il yöneticileri hakkında hukuki işlem yapmayı düşünüyor musunuz?”