Toyota Hibrit Otomobilini Basına Tanıttı

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, çevre dostu hibrit otomobile teşvik verilmesi halinde satışlarda istenilen sayıya ulaşacaklarını söyledi.

Hibrit otomobillerin müşteriler tarafından tercih edilmesi için fiyatının cazip hale getirilmesi gerektiğini, bunun da teşvikle olacağını anlatan Bozkurt, “Ülkemizde Hibrid ile ilgili malesef hiçbir teşvik yok. Bu nedenle bugün Türkiye'de satılan hibrit otomobil sayısı 100'ü geçmiş değil.” dedi.

Toyota’nın hibrit otomobili Prius Plug-in Hibrid modelinin Türkiye'deki ilk basın tanıtımı Adana’da yapıldı. Toplantıya katılan Toyato CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'de Uluslararası Çevre Dostu Bina Değerlendirme Sistemi 'BREEAM' sertifikasına sahip ilk ve tek otomobil binasının Toyota Onatça Plaza’ya sahip olmasından dolayı tanıtımı Adana’da yaptıklarını ifade etti.

Hibrit araçların satışı konusunun dünyada bir çok ülkede ciddi anlamda teşvik edildiğini, ancak Türkiye'de böyle bir uygulamanın bulunmadığını aktaran Bozkurt, dünyadaki hibrit otomobillere teşvikin birinci sebebinin çevre ile ilgili kazanımlar olduğun vurguladı. Çevreyi daha az kirleten teknoloji olduğu için bir çok ülkenin hibrit teknolojisine sahip otomobilleri desteklediğini hatırlatan Bozkurt, özellikle Avrupa'nın büyük metropollerinde şehir merkezlerine otomobillerin girmelerinin ücretli olduğunu, hibrit otomobilleri bir çok ülkenin bunlardan muhaf tutarak otoyollarda ücret almadığını, otoparklarda indirimler uyguladığını kaydetti.

HEM ÇEVRECİ HEM EKONOMİK

Bu teknolojinin ekonomik olmasından dolayı da teşvik edildiğine değinen Bozkurt, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde taşımacılıkta kullanılan yakıtta her hangi bir şekilde tasarruf şansı sağlayan sistemlerin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde dünyadaki kolay çıkarılabilir petrolün bitmesinin beklendiğine dikkat çeken Bozkurt şunları söyledi:“Bu süre uzunmuş gibi gelebilir, ama inanın zaman rüzgar gibi geçiyor. Petrolün yanında muadil enerjilerin devreye girmesi için 30-40 yıllık Ar-Ge süreci yeterli olmayabilir. Kullanıcı tarafından tercih edilmesi için fiyatının cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda teşvikler gündeme gelmediği sürece yaygınlaşması çok da kolay görünmüyor. Vergi teşvikleri olabilir. Otoyollarda ücret alınmayabilir, parklarda ücret alınmaz, motorlu taşıtlar vergisi alınmaz. Bunlar sadece örnekler. Ülkemizde Hybrid ile ilgili maalesef hiçbir teşvik yok. Bu nedenle bugün Türkiye'de satılan hibrit otomobil sayısı 100'ü geçmiş değil. Ama, potansiyel olarak bahsedilen teşvikler gündeme gelirse, hibrit otomobilleri kullanmak isteyen, çevre bilincini ön planda tutan müşteriler olduğunu biliyoruz.''

40 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Toyota'nın 40 yıldan bu yana çevre teknolojileri üzerine yürüttüğü çalışmaların ürünü olarak bu modelin ortaya çıktığını kaydeden Bozkurt, testleri yapılan şarj edilebilen elektrikli hibrit otomobilin (Prius Plug-in Hybrid) sınırlı sayıdaki prototip modellerinden birini tanıttıklarını aktardı. Düşük yakıt tüketimi, kullanım kolaylığı, konforu ve kalitesi ile Avrupalı kullanıcılardan tam not alan hibrit aracın, normal bir elektrik prizinden 1,5 saatte şarj edilebildiğini aktardı. Aracın 100 kilometrede sadece 2,6 litre yakıt tükettiğine dikkat çeken Bozkurt, yakıt tüketiminde 4 litrenin altına düşen aracın bulunmadığını ifade ederek, bu anlamda ciddi ekonomi sağladığını aktardı. Karbon salımının da düşülmesiyle karbondioksit salınımının sadece 59 gram olduğunu vurgulayan Bozkurt, “Bu çok önemli bir rakam. Toyota'da bir ilk olarak lityum iyon pil ile donatılan Prius Plug-in Hybrid ev modunda saatte 100 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor. Prius Plug-in Hybrid, elektrikli kullanımda 23 kilometre menzil ve 0 emisyon sunuyor. Prius Plug-in Hybrid'de 45 litrelik bir depo benzinle bin 250 kilometre yol gidebiliyor. Aynı sınıftaki benzinli bir araçtan yüzde 49 daha az, dizel bir araçtan ise yüzde 36 daha az yakıt tüketiyor.” diye konuştu.

Hibrit otomobilin altyapı ihtiyacının bulunmadığını dile getiren Bozkurt, elektrikli otomobilde şarjı her bittiğinde mutlaka aracı şarj edilecek bir noktaya ulaşılması gerektiğini, ancak, hibrit otomobil üzerinde hem elektrikli hem de konvensiyonel benzinli motor olduğu için benzin bulunduğu sürece sınırsız menzil gidebildiğine işaret etti. Onatça Motorlu Araçlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da Türkiye'nin BREEAM sertifikasına sahip ilk ve tek otomobil binası olarak Toyota'nın en çevreci modeli Prius Plug-in Hybrid'i Adana'ya tanıtmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Konuşmalarının ardından, önce Bozkurt ve Onatça, daha sonra basın mensupları Prius Plug-in Hybrid ile plaza çevresinde sürüş gerçekleştirdi .